Hoe kinderen wetenschappers worden

11 - 04 - 2014 ► 13:30Wetenschap, daar zijn kinderen vaak niet in geïnteresseerd. Maar met de app ‘Kids Science Experiments’ zijn ze wel enthousiast te krijgen. De app bouwt je huis om tot een educatief laboratorium en laat kinderen op een speelse manier kennis maken met de wetenschap.

De gratis app beschrijft tien simpele experimenten waarmee kids zelf aan de slag kunnen. Bij het aanklikken van een van de experimenten verschijnt een lijst van benodigde materialen die in huis te verzamelen zijn, zoals een glas water, een ballon, een ei en handdoeken. Ook geeft de app een stappenplan en legt hij uit wat de uitkomst van het experiment zou moeten zijn. Bovendien geeft de app simpele uitleg voor de wetenschap die achter de proefjes schuil gaat.

Geheim agent

Zo legt het experiment ‘verdwijnende inkt’ uit dat je met deze proef codes en berichten op kan schrijven zonder dat ze voor anderen leesbaar zijn en zo geheim agent kan spelen. Om te beginnen moet ik een halve citroen uitpersen en mengen met een paar druppels water. Vervolgens moet ik een wattenstaafje in het mengsel dopen en er een tekst mee schrijven op een wit vel papier. Na even wachten is het sap droog en de tekst onzichtbaar. Als ik mijn geheime boodschap wil laten lezen aan anderen, hoef ik het vel alleen maar dichtbij een brandende gloeilamp te houden waardoor het sap warm en daardoor zichtbaar wordt. De wetenschap hierachter is dat citroensap een substantie is die zich verbindt met zuurstof en bruin wordt als er hitte bijkomt. De app vertelt me dat andere substanties zoals sinaasappelsap, honing, melk en wijn hetzelfde effect hebben.

Motivatie

Jammer is het dat de applicatie Engelstalig is en de meeste kinderen dus hulp nodig zullen hebben bij het lezen van de materialenlijst en het stappenplan.

Van de ontwerper van de app, APPS MOTIVATION, zijn meerdere applicaties te vinden in de Google Playstore waarbij kinderen gestimuleerd worden meer te leren over wetenschappelijke onderwerpen, in bijvoorbeeld een quiz over wiskunde, vormen en kleuren en het menselijk lichaam.

Nicole BokernGeen reacties mogelijk.