Hiv constateren door mondcheck

11 - 04 - 2014 ► 13:53Het lijkt erop dat Hiv vroegtijdig op te sporen is door in de mond te kijken. Dit zegt onderzoekster L. Koyio van het Radboud UMC. Zij deed onderzoek in Kenia, waar meer dan 8 procent van de bevolking met HIV geïnfecteerd is. Bij 98 procent van de patiënten bleek het ontstaan van zweertjes en verkleuring in de mond een eerste indicatie van een hiv-besmetting.

De bestrijding van de ziekte is een groot probleem in Kenia. Veel mensen zijn niet bekend met de gevolgen van een HIV-besmetting of laten zich uit sociale angst niet testen. Maar ook onwetendheid over de eerste symptomen van een hiv-infectie speelt een rol bij de moeizame bestrijding van de ziekte. HIV-infecties vroegtijdig opsporen door in de mond te kijken kan levens redden bij mensen in arme landen.

Zwak immuunsysteem

Wanneer iemand met HIV besmet is, wordt het immuunsysteem steeds zwakker. De zweertjes in de mond worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie met een Candidaschimmel. Die schimmel komt van nature in de mond voor, maar zorgt bij mensen met een verzwakt immuunsysteem vaak voor infecties. Het is daarom belangrijk om lokale gezondheidswerkers in arme landen te trainen in het doen van deze mondcontroles, zodat ze HIV sneller op kunnen merken.

Indicatie

Het mondonderzoek wordt vooral gezien als eerste screening, zegt een van Koyio’s co-promotoren, tandarts en universitair docent  Dr. W. van der Sanden. “In deze landen is gebrek aan alles, dus wanneer er in de mond een typische candidaschimmel wordt geconstateerd, kan dit duiden op HIV. Ons Westerse denken lost in Kenia niks op, de mensen daar moeten alert gemaakt worden op vroegtijdige symptomen. Het is echt puur een indicatie, daarna moet uiteraard een bloedtest worden afgenomen. Zo kunnen wel de beschikbare testen efficiënter worden ingezet.”

fleurcusellGeen reacties mogelijk.

artikelen van fleurcusell:
Placebobehandeling effectief bij ADHD
Hiv constateren door mondcheck
Wetenschap voor kinderen
Hersenen blijken vergevingsgezind