Getrouwde vrouw overlijdt minder snel aan hartziekte

Jeff Belmonte via Wikimedia
04 - 04 - 2014 ► 14:25Getrouwde en ongetrouwde vrouwen hebben even veel kans om een hartziekte te krijgen, maar de kans om eraan te overlijden verschilt. Getrouwd zijn verkleint die kans. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Oxford.

Er zijn verschillende verklaringen mogelijk voor dit verschil, aldus onderzoekster Dr. Sarah Floud. “Een verklaring is dat een vrouw wordt aangespoord door haar echtgenoot om medische hulp te zoeken bij klachten. Ook kan het zijn dat echtgenotes aangemoedigd worden om medicijnen te gebruiken of gezonder te gaan leven.”

Onderzoek

Voor dit onderzoek zijn 730.000 Britse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar negen jaar lang gevolgd. Gedurende deze periode kregen 30.000 van hen een hartziekte en overleden er 2.000 als gevolg hiervan.

Aangezien dit onderzoek alleen Engeland betreft, is het niet met zekerheid te zeggen of getrouwde vrouwen in andere landen ook minder kans op overlijden hebben. “De onderzoeken hiernaar in andere landen zijn kleinschaliger. Dit maakt dat er geen duidelijk verschil aangetoond kan worden tussen ongetrouwd en getrouwd. Bewijs hiervoor vraagt om een grootschaliger onderzoek bij andere landen”, legt onderzoeker Ben Cairns uit.

Mannen

“De resultaten van dit onderzoek zijn gedeeltelijk toepasbaar op mannen. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat ook onder mannen de getrouwde minder kans hebben om te overlijden aan een hartziekte in vergelijking met ongetrouwde”, aldus de onderzoeker. “Er is, net als bij vrouwen, geen verschil in het risico om een hartziekte te krijgen.”

 

 

fburgerGeen reacties mogelijk.

artikelen van fburger:
De man als norm: seksisme in de wetenschap
Ademtest als screening voor borstkanker
Getrouwde vrouw overlijdt minder snel aan hartziekte