etalage
Data van de satelliet, zo op je telefoon

Klimaatgegevens zijn niet meer abstracte kaartjes in de Bosatlas. Met de Earth Now app van NASA’s Jet Propulsion Laboratory wordt de actuele stand van bijvoorbeeld het klimaat in beeld gebracht op je telefoon.

De app is meer dan een variant op google maps. De informatie die de app geeft, komt bijna rechtstreeks van NASA’s satellieten zelf. De gegevens die de satellieten verzameld hebben, worden in beeld gebracht op een wereldbol, die je door te swipen eenvoudig kan ronddraaien. Een legenda maakt duidelijk wat alles betekent.

Wat valt er dan zoal te zien? Er kan gekozen worden uit zeven ‘datamaps’. Kaartjes waarop door middel van kleuren gegevens, over bijvoorbeeld de temperatuur, het ozongehalte, of de waterdamp in de atmosfeer worden weergegeven. Niet geheel real time, maar een gemiddelde van de laatste drie dagen. Het weerbericht van vandaag bekijken via de app zit er dus niet in.

Uitleg
Maar wat zegt dat dan we, zo’n gekleurd kaartje van onze wereldbol? Via de knop ‘Details’ wordt uitgelegd wat het kaartje betekent en van welke satelliet de informatie komt. Ook kun je daar wisselen tussen verschillende meetperiodes, of bijvoorbeeld kiezen tussen dag en nacht. Soms kun je ook kiezen voor een beweegbare kaart, die de ontwikkeling van de laatste dagen weergeeft. Op deze manier biedt Earth Now een bijzonder kijkje in het klimaat van onze planeet.

Earth Now is gratis beschikbaar voor Android en Apple.

11 - 04 - 2014 |
DaanCouwenbergh