Ademtest als screening voor borstkanker

Bron: Wikimedia
11 - 04 - 2014 ► 13:40Nu worden vrouwen nog gescreend op borstkanker met een mammografie. Maar in de toekomst is het misschien mogelijk om te screenen met een ademtest. Dit blijkt uit onderzoek aan het UMC Maastricht.

Tijdens een test van zes minuten kan er gekeken worden naar de gassen en moleculen in de adem. Een gezond persoon heeft een bepaald profiel van moleculen in de adem zitten. Aan de hand hiervan kan bepaald worden of iemand een afwijkend profiel heeft.

Volgens de onderzoeker Roy Lalisang heeft een ademtest vele voordelen voor vrouwen. “Een mammografie is voor veel vrouwen ongemakkelijk en pijnlijk, waarbij ook nog eens straling wordt gebruikt. Een ademtest is een snel en pijnloos alternatief.”

Nauwkeurigheid

Aan dit onderzoek hebben 244 vrouwen deelgenomen. Bij de vrouwen die geen afwijkingen vertoonden op de mammografie was de ademtest bijna 100 procent nauwkeurig in het aantonen van een normaal profiel. Bij de vrouwen die een afwijking vertoonden op de mammogram of een biopsie moesten ondergaan, was de ademtest voor 80 procent nauwkeurig in het aangeven van een afwijkend profiel. “Hieruit blijkt dat de ademtest vrij nauwkeurig kan aangeven of een vrouw mogelijk borstkanker heeft”, aldus Lalisang.

Het Nederlands Kanker Instituut is sceptischer over het onderzoek en de resultaten. René Bernards, als onderzoeker verbonden aan dit instituut, denkt dat de uitkomsten van dit onderzoek nog niet veel zeggen. “Het kan net zo goed een toevalstreffer zijn en het is te vroeg om te zeggen of de ademtest in de toekomst bruikbaar zal zijn. Zelf heb ik grote moeite met het idee dat tumor een direct verschil maakt in de uitademingsgassen. Met name bij de kleine tumoren van een centimeter betwijfel ik of dit verschil meetbaar is”, aldus Bernards tegen Omroep Max.

Verder onderzoek

Bernards denkt ook dat er nog veel meer onderzoek naar de ademtest gedaan moet worden. “Zo kan het onder andere uitgesloten worden dat de uitkomsten van dit onderzoek toeval waren.” De onderzoekers van het UMC Maastricht gaan de komende periode zal er verder onderzoek doen naar de ademtest. Hierbij zal het proces omgedraaid worden door eerst de ademtest af te nemen en daarna te screenen met een mammografie. Lalisang is optimistischer: “Binnen anderhalf jaar moet het duidelijk zijn of de ademtest de mammografie kan vervangen.”

 

fburgerGeen reacties mogelijk.

artikelen van fburger:
De man als norm: seksisme in de wetenschap
Ademtest als screening voor borstkanker
Getrouwde vrouw overlijdt minder snel aan hartziekte