Online college van de beste hoogleraren

Foto: Waag society. Één van de oprichters: Alexander Klöpping
07 - 03 - 2014 ► 14:44Waarom hebben we straks allemaal meerdere chronische ziektes? Hoe heeft het Higgs-deeltje de wereld veranderd? Hoe praten planten met dieren? En hoe kun je voorkomen dat je zelf discrimineert? Dit is een greep uit de collegeonderwerpen op www.universiteitvannederland.nl, waarop de meest prestigieuze professoren een compleet en inspirerend hoorcollege uit hun mouw schudden voor iedereen die het horen wil.

Elke dag een nieuw gratis college op de website en elke week wordt er een nieuwe professor toegevoegd aan het rijtje. Een college duurt een kwartiertje en daarna heb je als luisteraar een compleet antwoord op de vraag die vooraf gesteld werd.

De website werd bedacht en vanaf september 2013 opgezet door Alexander Klöpping en Herbert Blankesteijn. Zij werden geïnspireerd door Amerikaanse voorbeelden: “Universiteiten in de VS zetten veel vaker collegereeksen online. Ik vind het ontzettend jammer dat normaal gesproken slechts een paar honderd studenten toegang hebben tot de briljante colleges van die docenten”, aldus Klöpping.

Muisstil

De organisatie van de Universiteit van Nederland is op zoek gegaan naar de meest inspirerende hoogleraren van ons land. Hoogleraren die het publiek muisstil krijgen. “Dit zijn hoogleraren wier prachtige colleges normaal gesproken binnen de vier muren van het universiteitsgebouw blijven, en die wij op het podium van club AIR gaan hijsen.”

Het bekijken van een college kan dus elke dag én gratis op www.universiteitvannederland.nl. Het bezoeken van een college in club AIR in Amsterdam is ook mogelijk. Er worden tijdens één avond 5 colleges opgenomen, dus plezier is gegarandeerd.

Lisa TevelGeen reacties mogelijk.