etalage
Help de historicus!

Houd je van snuffelen in archieven, maar heb je niet zo’n zin daarvoor de deur uit te moeten? Een grote interesse in geschiedenis of gewoon wat tijd over? Dan is deze website misschien iets voor jou. Op velehanden.nl kun je zonder met je neus een stoffig archief in te moeten, toch kennismaken met oude documenten. Misschien dat je nu denkt dat het héél oubollig is, maar niets is minder waar. Alles gaat digitaal. Wie weet wat jij allemaal te weten komt?

De website is een initiatief van het stadsarchief Amsterdam en Picturae. Dit bedrijf is gespecialiseerd in cultureel erfgoed. Samen ontwikkelden ze een site waarop mensen zich kunnen aanmelden om te helpen bij het op internet zetten van geschiedenis.

Crowdsourcing

Archieven en musea leveren collecties aan, want zelf zijn ze vaak niet in staat om met hun beperkte middelen al het werk te doen. De aangeleverde collecties worden vervolgens beschikbaar gemaakt voor een groot publiek, de ‘crowd’. Zij kunnen zich aanmelden voor een bepaald project en meehelpen de klus te klaren. Bijvoorbeeld het ontcijferen van een ruim tweehonderd jaar oud ondertrouwregister uit Amsterdam. Of een collectie oude foto’s helpen beschrijven.

Passie

Ook jij kunt je aanmelden. Na het aanmaken van een profiel kun je zelf bepalen bij welk project je zou willen helpen. Ervaring is daarvoor niet nodig, maar wel passie voor het verleden. Eenmaal aangesloten bij een project kun je vanachter je computer aan de slag op zelfgekozen tijden. Voor steun aan een project ontvang je punten. Die kun je vervolgens (afhankelijk van het project) inzetten om bijvoorbeeld een boek te kopen.

07 - 03 - 2014 |
Thijmen Tiersma