Blij? Je hond leeft mee

Foto: Wikipedia
07 - 03 - 2014 ► 15:23Honden reageren sterk bij het horen van emoties in menselijke stemmen. Als zij gehuil of gelach horen, dan reageert hun brein hetzelfde als de hersenen van mensen. Dit melden Hongaarse onderzoekers die dezelfde emotie aan zowel honden als mensen lieten horen.

Voor het onderzoek lagen elf honden acht minuten in een hersenscanner en luisterden naar verschillende geluiden variërend van menselijke stemmen tot aan autogeraas. Daarna werd hetzelfde met mensen gedaan. Volgens de Hongaarse wetenschappers verklaart hun onderzoek waarom de communicatie tussen beide soorten zo succesvol is

Judith Ben-Michael, die promoveerde op disciplineringsgedrag bij hondeneigenaren, is niet verrast over de resultaten: ‘Honden reageren perfect op mensen in hun eigen omgeving. Zodra zij zich in een nieuwe omgeving bevinden, verandert hun lichaamshouding en benaderen zij mensen ook anders.’ Volgens dierenarts Marin Arens overschatten wij onszelf: ‘Honden zijn veel fijngevoeliger dan mensen.’ Volgens Arens is het logisch dat honden zo sterk op mensen reageren aangezien de hond al duizenden jaren als huisdier fungeert.

Steekproef

Ben-Michael is benieuwd naar welke rassen zijn gebruikt voor dit onderzoek. ‘Als je verschillende soorten honden samenbrengt, kunnen zij heel anders reageren.’ Ben-Michael vindt elf honden een kleine steekproef: ‘De resultaten zijn daarom een indicatie. Het zou heel goed kunnen dat de uitkomsten generaliseerbaar zijn, maar daarvoor is meer onderzoek nodig.’

Sociale betekenis

Wat kunnen we nu met deze informatie? Volgens hoofdonderzoeker Atilla Andics leert het ons dat honden en mensen dezelfde hersenmechanismen gebruiken om de sociale betekenis van geluid te verwerken. Volgens Ben-Michael is het goed om te weten dat honden in staat zijn zich aan te passen. ‘Ze worden steeds vaker ingezet in therapieën, daarom is het goed om te weten wat hun mogelijkheden zijn.’

Inge SchoutenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Inge Schouten:
Samen online studeren met Cloudents
Blij? Je hond leeft mee
“We moeten slimmer gaan screenen”
Kleine boer heeft de toekomst