Diepslaper is droom ‘s ochtends kwijt

Foto: Suzette Pauwels (Flickr)
28 - 02 - 2014 ► 15:17Een verklaring geven voor dromen blijft voor vele wetenschappers een moeilijke opgave. Maar het mysterie waarom sommige mensen hun dromen wel onthouden en anderen niet is na een Frans onderzoek nu toch echt opgelost. Droomonthouders worden vaker wakker, waardoor het brein de droom kan verwerken. 

Bij het onderzoek ligt de nadruk op de verdeling in twee typen dromers: de groep mensen die zich hun dromen na het wakker worden nog kunnen herinneren en de groep die dat niet kan.

Test
De belangrijkste doelstelling van het onderzoek is om te bepalen in welke gebieden in de hersenen de twee groepen van elkaar worden onderscheiden. Perrine Ruby en haar onderzoeksteam van de Universiteit in Lyon maten hierop de spontane hersenactiviteit van 41 vrijwilligers.

Uit deze test kwamen 21 personen met gemiddeld 5,2 ochtenden in de week waarop zij dromen van diezelfde nacht nog konden herinneren. En 20 personen met gemiddeld 2 ochtenden in de maand waarop zij nog wisten wat ze die nacht hadden gedroomd.

Hersenactiviteit
Droomonthouders bleken, zowel tijdens de slaap als tijdens het wakker zijn, een sterkere spontane hersenactiviteit te hebben in het gebied van de hersenen, de temporopariëtale junctie, dat betrokken is bij het geven van aandacht in de richting van externe prikkels. Deze groep mensen wordt tijdens hun nachtrust dus sneller af en toe even wakker.

Dr. Jaap Lancee, droomonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, kan dit beamen: ‘Dit lijkt mij eigenlijk wel een logische verklaring. Al is er nog veel onbekend over dromen, dus is het nooit zeker. Tijdens je dromen is je kortetermijngeheugen uitgeschakeld. Je kunt dus geen dingen opslaan en zal ze dus ook minder gemakkelijk herinneren overdag’, aldus Lancee.

“Dit kan verklaren waarom droomonthouders meer reageren op prikkels uit de omgeving, vaker wakker zijn tijdens de slaap en daardoor hun dromen beter kunnen coderen in het geheugen”, concludeert de Franse Ruby. Droomonthouders zijn twee keer zoveel wakker als droomvergeters. Het brein moet immers ontwaken om nieuwe informatie en dus de waanbeelden van de nacht te kunnen onthouden.

Lisa TevelGeen reacties mogelijk.