De selfie ontmanteld

Een selfie nemen, foto: Bob Dass(Flickr)
28 - 02 - 2014 ► 14:31Mensen in Bangkok lachen vaker in een selfie dan Berlijners en in Sao Paolo nemen vrouwen veel extremere poses aan dan in de rest van de wereld. Bij het online researchproject Selfiecity hebben ze het mobiele zelfportret oftewel ‘selfie’ onder de loep genomen. 

Onder leiding van professor Lev Manovich van de Colombia University verzamelden acht onderzoekers via Instagram 650.000 (!) foto’s uit vijf wereldsteden. Hier zochten ze de echte selfies uit, die ze vervolgens door een gezichtsanalyse haalden. Het resultaat is een selectie van 640 foto’s die nieuwe inzichten geven in onze zelfportrettering.

Het hele onderzoek is te bekijken op www.selfiecity.net. Hier zijn alle data vrij beschikbaar en kun je zelf ontdekken hoe men zichzelf in verschillende delen van de wereld vereeuwigt. De site nodigt ook uit om zelf op selfieonderzoek uit te gaan.

Via de selfexploratory kun je bijvoorbeeld alle selfies bekijken en via interactieve grafieken spelen met de uitkomsten. Zo kun je er zelf achter komen dat de gemiddelde New Yorkse selfienemer ouder is dan in andere steden, of dat vrouwen uit Moskou vaker omhoog dan omlaag kijken.

Daarnaast bied de site ook kosteloos meerdere interessante papers aan die helderheid geven in wat de uitkomsten van Selfiecity nu eigenlijk betekenen. Zowel op sociologisch als fotografisch gebied. Zo blijkt dat de selfieboom van 2013 lang niet onze eerste explosie van zelfportrettering is. Al sinds de mens zichzelf in kunst uit zijn we bezig om onszelf te vereeuwigen. Misschien had Vincent Van Gogh als hij een smartphone had gehad wel een selfie gemaakt in plaats van zijn beroemde zelfportret.

Tobias van der ValkGeen reacties mogelijk.