Warmbl. dame zkt eicel

Illustratie: Charles R. Knight
02 - 07 - 2013 ► 12:17Kun jij ook geen genoeg krijgen van je pluche olifanten en zou je graag een ademend exemplaar van ongeveer drie meter hoog willen hebben? Russische wetenschappers hopen deze droom in de nabije toekomst in vervulling te laten gaan door een mammoet te klonen.

Antivries

Russische onderzoekers van de universiteit van Jakoetsk hebben een nieuwe ijsmummie gevonden op de Ljachovski-eilanden in het oosten van Siberië. Het gaat om een vrouwelijke wolharige mammoet die in bijna perfecte staat verkeert. Bijna alle weke delen zijn nog intact op het topje van haar kop en lijf en haar achterpoot na. Wat deze vondst extra bijzonder maakt, is echter het feit dat deze warmbloedige dame nog vloeibaar bloed bevatte en dat het bloed vloeibaar was bij een temperatuur van ongeveer -7 graden Celsius. De wetenschappers vermoeden daarom dat mammoetbloed een soort antivries bevatte.

Hoopvol

De ontdekking van dit vloeibare bloed is geweldig nieuws voor wetenschappers die de kolossen willen klonen. Japanse wetenschappers gaven twee jaar geleden namelijk al aan alleen nog maar te wachten op een stukje zacht weefsel van redelijke tot goede kwaliteit om met behulp van een Afrikaanse olifant als draagmoeder de wolharige mammoet nieuw leven in te blazen.

Eenzaam

Hoogleraar Ontwikkelingsbiologie aan de Universiteit van Leiden Christine Mummery vindt het echter niet waarschijnlijk dat we op korte termijn een babymammoetje kunnen verwachten: “Het is onwaarschijnlijk dat de nuclei (celkernen, red.) in het bloed, als dat het al is, nog voldoende intact zijn. Maar een nog veel groter probleem is het vinden van een geschikte eicel.” Eerdere experimenten met vreemde eicellen bijvoorbeeld tussen ratten en muizen en tussen geiten en schapen zijn bijvoorbeeld weinig succesvol gebleken. Over Jurassic Park-achtige taferelen hoeven we ons geen zorgen te maken, wel vreest Mummery dat ‘de mammoet zonder partner erg eenzaam wordt.’

Astrid Van DaelGeen reacties mogelijk.

artikelen van Astrid Van Dael:
Warmbl. dame zkt eicel
Chocolade nog gezonder
Showtime voor SciShow