Wetenschap op z’n simpelst: AsapSCIENCE

AsapSCIENCE
21 - 05 - 2013 ► 12:01Altijd al met wetenschappelijke vragen gezeten, maar nooit de tijd of zin gehad om het antwoord op te zoeken? AsapSCIENCE kan je helpen. In een mum van tijd brengt het je het hoe en waarom van ouder worden, blozen en kippenvel en voorziet het je van het verlossende antwoord op de eeuwig prangende vraag: was het de kip of het ei?

YouTube-kanaal AsapSCIENCE geeft met behulp van eenvoudige whiteboardtekeningen en een heldere uitleg vaak binnen drie minuten antwoord op allerlei interessante, wetenschappelijke vragen. Vrijwel wekelijks verschijnt op het kanaal een nieuwe upload met daarin “your daily dose of fun and interesting science”.

Naast het YouTube-kanaal bestaan er ook een Facebookpagina en Twitteracount, waarop regelmatig leuke weetjes en interessante links te vinden zijn.

Succesformule

De Canadese makers Mitchell Moffit en Gregory Brown zijn AsapSCIENCE in juni 2012 begonnen. De twee ontdekten hun interesse in wetenschap tijdens hun biologiestudie aan de University of Guelph. Tijdens gesprekken over wetenschap haakten vrienden van het tweetal echter al snel af, vaak eerder uit onbegrip dan uit desinteresse. Dit inspireerde de twee studiegenoten om samen een eenvoudige uitleg voor verschillende wetenschappelijke vragen te ontwikkelen. Hun motto? “Want to understand the science in your life? We’ll show you!”

De ruim 700.000 abonnees op YouTube en verschillende filmpjes die miljoenen keren bekeken zijn bewijzen dat de twee inderdaad een toegankelijke manier hebben gevonden om wetenschap aan een groter publiek uit te leggen.

Evenwichtige mix

Leuk is dat je ook zelf vragen kunt insturen om te behandelen, via YouTube, Facebook en Twitter. Met de vele vragen die dagelijks binnenkomen is de kans wellicht niet erg groot dat die van jou er uitgepikt zal worden, maar het valt altijd te proberen. Op die manier proberen de makers hun publiek van een evenwichtige mix te voorzien: wetenschappelijke kennis die zij zelf belangrijk achten, maar ook de meer populaire wetenschappelijke weetjes. Zo leert AsapSCIENCE je de ene keer over DNA, en de andere keer over hoe realistisch de superkrachten van Spiderman zijn.

Emma FaberGeen reacties mogelijk.

artikelen van Emma Faber:
Wetenschap op z’n simpelst: AsapSCIENCE