TweetGenie: “Jij bent een 38-jarige man”.

17 - 05 - 2013 ► 13:46TweetGenie is een programma dat aan de hand van tweets het geslacht en de leeftijd van een Twitteraar kan raden. Het programma kijkt hierbij enkel naar het taalgebruik in de tweets en niet naar de naam of de foto van de Twitteraar.

Het is altijd leuk om te kijken of een computer jouw geslacht en leeftijd goed kan raden. Als hij het beide fout heeft, is het hilarisch, wanneer het klopt is het aangenaam verrassend. Vervolgens vraagt het programma of je je echte leeftijd en geslacht wil geven. Daarna kan je een spelletje met het programma spelen: wie zit dichter bij de echte leeftijd en het geslacht van een willekeurige Twitteraar, jij, of TweetGenie?

Type gebruikers

Het programma zorgt hooguit voor tien minuten vermaak en is in die zin misschien niet zo nuttig. De data die TweetGenie verzamelt worden echter gebruikt in het promotieonderzoek van Dong Nguyen van de Universiteit Twente. Zij onderzoekt hoe geruchten zich via sociale media verspreiden. Met TweetGenie wil zij een onderscheid maken tussen type gebruikers op Twitter.

Er valt nog veel te sleutelen aan deze eerste versie van het programma. Ten eerste heeft TweetGenie moeite met het schatten van de leeftijd van mensen ouder dan 35 jaar. Bovendien kan het programma geen onderscheid maken tussen retweets en gewone tweets. Ik ben een 22-jarige vrouw, maar omdat ik niet veel tweets schrijf en veel retweet schatte TweetGenie me als een 38-jarige man.

Cindy HuijgenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Cindy Huijgen:
TweetGenie: “Jij bent een 38-jarige man”.
Darmbacterie remt obesitas bij muizen
Vrouwen schreven in 17e eeuw anders dan mannen
Mannen met gitaar sexyer