Mannen met gitaar sexyer

15 - 05 - 2013 ► 07:46Vrouwen voelen zich meer aangetrokken tot mannen met een gitaar, zo blijkt uit een Frans onderzoek. Vrouwen geven sneller hun telefoonnummer aan een man met een gitaar dan aan een met een sporttas. Het onderzoek bewijst de theorie dat muziek bijdraagt aan de seksuele voorkeur van vrouwen. 

Het onderzoek werd geleid door professor Nicolas Guégen van de Universiteit van Zuid Bretagne. Guégen huurde een 20-jarige acteur in, die op straat vrouwen rond de twintig aansprak en om hun nummer vroeg. Daarbij droeg hij afwisselend een gitaartas en een sporttas. Bij de laatste 100 vrouwen droeg hij niets. Wanneer de acteur een gitaartas droeg, scoorde hij bij 31 vrouwen een nummer, tegenover 9 vrouwen bij een sporttas en 14 vrouwen zonder tas.

Onderzoekers reageren enthousiast op de resultaten van het onderzoek. Nederlandse muziekpsycholoog Tom ter Bogt: “Wat ik leuk vind aan dit experiment is dat een man met een muziektas sexyer wordt gevonden dan met een sporttas.” Wel had hij graag gezien dat het onderzoek gebruik had gemaakt van meerdere acteurs. “Misschien ziet deze acteur er sowieso beter uit met een gitaar. Het zou leuk zijn geweest als ze hetzelfde onderzoek met meerdere typetjes hadden uitgevoerd. Bijvoorbeeld één keer met een sporter, één keer met iemand die gitaar speelt en één keer met iemand die geen van beide doet.”

Intelligent

Volgens de Franse onderzoekers gaan vrouwen eerder in op mannen met een gitaar omdat mannen die een muziekinstrument kunnen bespelen als intelligent worden gezien. Verder kan het zijn dat hij gezien wordt als een succesvolle, rijke muzikant met veel status. “Als je goed kunt zingen, bewijs je dat je niet bang bent. Op de tweede plaats toon je een goede beheersing van je lichaam”, aldus Ter Bogt.

Het verrassendste aan de resultaten van het Franse onderzoek is dat vrouwen twee keer zo snel ingaan op een verzoek van een man met een gitaartas als op dat van een man met een sporttas. Ter Bogt: “De sporttas leverde minder positieve reacties op, terwijl je ook zou kunnen denken dat als iemand een sporttas bij zich heeft, hij ook laat zien dat hij sportief is.”

Onderzoek naar vrouwen

Het Franse experiment bevestigt een soortgelijk onderzoek dat vorig jaar in Israël werd gehouden. Volgens Ter Bogt zijn de resultaten universeel en niet cultuurgebonden. Wel noemt hij een ander cultureel verschil: “In zuidelijke landen wordt een vrouw vaker aangesproken door vreemde mannen. Ik weet niet of dat in Nederland ook zo is. Mijn verwachting is dat Nederlandse vrouwen minder snel hun telefoonnummer geven dan Franse.”

Over het algemeen wordt gedacht dat vrouwen niet hetzelfde trucje kunnen uithalen om aantrekkelijker te worden. Er heerst volgens Ter Bogt echter discussie rond dit geslachtsverschil. “De theorie waarop deze onderzoeken zijn gebaseerd gaan enkel over mannen. Dit komt omdat mannen vroeger vaker muziek maakten dan vrouwen. In de laatste twintig jaar is dit enorm veranderd. Het is nog niet duidelijk of vrouwen met muziek tegenwoordig ook knapper worden gevonden. Wel is er een onderzoek gedaan waaruit bleek dat vrouwen die van klassieke muziek houden aantrekkelijker gevonden worden dan vrouwen die van heavy metal houden.”

Cindy HuijgenGeen reacties mogelijk.