Hardcore Geschiedenis

Illustratie: Wikimedia Commons
16 - 05 - 2013 ► 18:05



Ex-radiopresentator Dan Carlin geeft in zijn podcast Hardcore History een unieke visie op de belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis.

Dan Carlin werkte in de jaren tachtig als nieuwsverslaggever, schrijver, columnist en radiopresentator. Nu richt hij zich op zijn twee podcastseries, Hardcore History en Common Sense. Met Hardcore History brengt Carlin een keer per maand een podcast uit met een historisch thema. Hij bespreekt historische gebeurtenissen en hele tijdperken. Wat Carlins podcasts zo uniek maakt is zijn nonchalante verteltoon. Omdat hij geen wetenschapper is (hij beschrijft zichzelf als amateur-historicus) kan hij vaak zijn persoonlijke mening geven en komt soms sarcastisch of cynisch over. Maar dat geeft juist extra smaak aan zijn uitzendingen. Carlin maakt veel gebruik van gedachtenexperimenten en deinst zelfs niet terug voor de omstreden“what if?”-geschiedenis.

Van Dzjengis Khan tot Caesar

Carlins podcasts duren erg lang: anderhalf tot vier uur. Tijdens deze uitzendingen weet hij je met zijn ervaren radiostem en spannende manier van vertellen wel geheel in het verhaal te slepen. In een van zijn podcasts vertelt hij het verhaal van de Mongolen. Hierin stelt hij de vraag waarom mensen als Alexander de Grote of Dzjengis Khan gezien worden als “great men”: zij waren uiteindelijk toch massamoordenaars. Hij vraagt zich af of Hitler later ook als zo’n grote man zou worden beschreven. Zonder probleem springt hij van de Mongolen naar de Romeinen of Amerikanen.

alexgeelen



Geen reacties mogelijk.