carrousel
Darmbacterie remt obesitas bij muizen
17 - 05 - 2013
Cindy Huijgen
Studeert aan Universiteit Leiden | Bachelor Chinastudies | Minor Journalistiek en Nieuwe Media | redigeert JONCNews in AsianNews

Toediening van de darmbacterie Akkermansia vermindert obesitas, zo ondervond microbioloog Willem de Vos van de Universiteit Wageningen bij onderzoek op muizen. Het was al eerder bekend dat de bacterie de menselijke darm beschermt tegen vreemde bacteriën.

De Vos deed onderzoek naar darmbacterie Akkermansia. Alle dieren die hij onderzocht, waaronder muizen, olifanten maar ook slangen, bezitten de bacterie van nature. Het onderzoeksteam injecteerde muizen met de darmbacterie. Bij muizen met een gewoon dieet gebeurt er niets, maar als de muis op een vetrijk dieet is, wordt hij minder snel dik.

Vergelijkbare reactie bij mensen

Darmbacterie Akkermansia is een nuttige en onschadelijke bacterie die in staat is de slijmlaag in de darm af te breken en de darm te beschermen. Deze darmbacterie zit in het darmstelsel van alle mensen, maar de mate waarin hij voorkomt verschilt. Bij mensen met obesitas en diabetes komt deze darmbewoner in mindere mate voor.

“Er is nog geen onderzoek gedaan naar mensen, maar dat zijn we wel van plan”, aldus De Vos. “De verwachting is dat mensen een vergelijkbare reactie op toevoeging van de bacterie hebben als de muizen.” Wel voegt hij toe dat bij mensen een groter verschil zal zijn, omdat mensen minder op elkaar lijken dan muizen.

Toekomstig geneesmiddel

De Vos hoopt dat darmbacterie Akkermansia in de toekomst op mensen gebruikt kan worden. “Het is geen magische afslankpil die je kunt gebruiken om dunner te worden terwijl je een hamburger naar binnen schuift,” verduidelijkt hij, “je moet er ook een dieet naast volgen.”

Naar zijn verwachting zal de darmbacterie eerder gebruikt gaan worden als een geneesmiddel om ongezonde darmen beter te maken, dan om obesitas tegen te gaan. “Het toevoegen van deze darmbacterie zorgt dankzij zijn functie om de darm te beschermen voor een gezondere darm.”

17 - 05 - 2013 |
Cindy Huijgen
Studeert aan Universiteit Leiden | Bachelor Chinastudies | Minor Journalistiek en Nieuwe Media | redigeert JONCNews in AsianNews