Chemo bij longkanker voortaan via inhalatie?

Foto: Ben Dalton
31 - 05 - 2013 ► 11:37Inhaleren wordt in de toekomst mogelijk de nieuwe manier om chemotherapie toe te dienen bij longkanker. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat onlangs verscheen in de Journal of Controlled Release. Het nieuwe systeem – voorlopig alleen getest op dieren – probeert niet alleen de tumor te onderdrukken, maar is ook in staat deze te elimineren.

De vooruitgang zit in de zogenaamde nanopartikels. Deze zeer kleine deeltjes zijn gemakkelijk te inhaleren, en hechten zich vervolgens goed aan kankercellen. Dit draagsysteem levert vervolgens de bekende kankermedicijnen. Deze medicijnen zijn gecombineerd met small interfering RNA (siRNA), dat het vermogen van kankercellen om zich te verweren kan stoppen.

“Chemotherapie is erg belangrijk bij de behandeling van longkanker,” weet hoofdonderzoeker Oleh Taratula. “Toch kunnen medicijnen via een infuus ook veel schade toebrengen aan de organen, als gevolg van bijwerkingen. Een medicijn dat kan worden geïnhaleerd is veel efficiënter, het richt zich veel meer op de kankercellen zelf.”

Dit blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek. Tabellen laten zien dat bij chemotherapie via een infuus een groot deel verloren gaat aan de lever, nieren en milt. Slechts 23 procent komt in de longen terecht. Bij inhalatie komt maar liefst 83 procent van de medicijnen in de longen aan.

Veelbelovend

Longarts Sjaak Burgers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is redelijk enthousiast over het onderzoek. “Nanopartikels werden eerst gewoon in een muis gespoten. Inhalatie is een veel ingewikkeldere techniek, maar dat dit kan is veelbelovend.”

Toch plaatst Burgers ook enkele kanttekeningen. “Inhaleren werkt net als met stomen: je blaast een deel ook weer uit. Bovendien blijft een gedeelte toch in de mond of keel hangen. Bij een infuus weet je dat 100 procent in de mens komt. Daarnaast is het zo dat chemotherapie bedoeld is voor uitgezaaide kanker, terwijl dit onderzoek zich alleen focust op de longen zelf.”

“Bij onze onderzoeken aan het NKI maken we ook meer muizen beter dan mensen. Het is pas een doorbraak als het ook op mensen werkt.”

Frank HenkusGeen reacties mogelijk.