App veegt de vloer aan met klimaatsceptici

Foto: Debra Tillinger
17 - 05 - 2013 ► 14:10Het koude lenteweer van de afgelopen maanden is koren op de molen van klimaatsceptici. De app Skeptical Science geeft wetenschappelijke argumenten tegen alle stellingen die de opwarming van de aarde ontkennen. Ideaal tijdens discussies op verjaardagen.

De stellingen zijn verdeeld in vier categorieën.

1: Het gebeurt niet
2: Het komt niet door ons
3: Het is niet erg
4: Er is niks aan te doen

Bij categorie 1 is er bijvoorbeeld de bewering: ‘Er is geen consensus over klimaatverandering.’ Klik je dit aan, dan krijg je het belangrijkste argument tegen deze stelling, namelijk dat 97 procent van de wetenschappers ervan overtuigd is dat de aarde wel degelijk opwarmt. Dit wordt vervolgens uitgebreid onderbouwd.

Peer reviewed

Alle argumenten zijn gebaseerd op peer reviewed wetenschappelijk onderzoek, wat de betrouwbaarheid van de informatie op de app vergroot. Naast de stellingen heeft Skeptical Science  ook een nieuwsfeed, waarop wekelijks meerdere nieuwsberichten over klimaatverandering worden geplaatst.

Maker

De app is gemaakt door de Australische natuurkundige John Cook. Zelf is hij geen klimaatwetenschapper, en de inhoud van de stukken die op de app staan komen dan ook niet van Cook zelf. Cook laat weten dat hij niet is verbonden aan een politieke organisatie, en dat het puur vrijwilligerswerk is. “Het enige wat ik ervoor terugkrijg is slaaptekort.”

Frank HenkusGeen reacties mogelijk.