Antibiotica-resistente bacteriën bij vleeskuikens

Foto: Compassion in World Farming Nederland
28 - 05 - 2013 ► 06:39Steeds meer mensen dragen bacteriën bij zich die resistent zijn voor beta-lactam antibiotica, zonder dat zij deze antibiotica zelf hebben gebruikt. De oorzaak hiervan ligt mogelijk bij besmet voedsel, zoals vleeskuikens. Dit stelt Cindy Dierikx van de Universiteit Utrecht in het proefschrift waarop zij op 30 mei promoveert.

Volgens Dierikx is er een duidelijke toename te zien van vleeskuikens die de zogenaamde extended spectrum beta-lactamese (ESBL)-producerende bacteriën bezitten. “In 2003 was drie procent van de vleesmonsters die we onderzocht hebben resistent voor de antibiotica. In 2007 is dat opgelopen naar bijna twintig procent.”

De bacterie maakt enzymen (ESBL) aan die het werkzame deel van de beta-lactam antibiotica afbreken. “Beta-lactam is een van de belangrijkste antibiotica. Bovendien zien we vaak dat ESBL-producerende bacteriën multiresistent zijn.”

Zo’n 10 procent van de bevolking draagt ESBL-producerende bacteriën bij zich. Bij mensen die in vleeskuikenhouderijen werken is dat zelfs 33 procent. “Mensen die met vleeskuikens werken, kunnen besmet worden door rechtstreeks contact”, aldus Dierikx. “Maar het kan ook gewoon gebeuren doordat je bijvoorbeeld je handen niet goed wast nadat je met rauw kippenvlees in aanraking bent geweest.”

Advies


Het advies van Dierikx is om te zorgen dat de kuikens minder antibiotica nodig hebben. De vleeskuikensector is volgens haar al op de goede weg. “Er wordt minder snel preventief antibiotica toegediend. Dat kan als je zorgt voor goede hygiëne.”

Hoe sterk het verband is tussen antibioticaresistentie bij vleeskuikens en mensen zal de toekomst moeten uitwijzen. De Universiteit Utrecht is hiervoor een vierjarig topsectorenonderzoek gestart, in samenwerking met onder anderen het RIVM en het vleesbedrijf VION.

Frank HenkusGeen reacties mogelijk.

artikelen van Frank Henkus:
Chemo bij longkanker voortaan via inhalatie?
“We willen patiënten een alternatief kunnen bieden”
Antibiotica-resistente bacteriën bij vleeskuikens
App veegt de vloer aan met klimaatsceptici