Wetenschap als spel op Proefjes.nl

Foto: Felice Beekhuis
11 - 04 - 2013 ► 19:53Kun je een frisdrankblikje verplaatsen zonder het aan te raken? Probeer het eens door elektriciteit op te wekken door met een ballon over je haar te wrijven. Hoe krijg je een ei in een fles? Vuur is het antwoord. Met de stap-voor-stapbeschrijvingen van Proefjes.nl kunnen kinderen zelf spelen met de natuur.

Met eenvoudige proefjes proberen de makers van Proefjes.nl kinderen vanaf acht jaar kennis te laten maken met de wetenschap. Het is veel leuker om zelf dingen uit te proberen dan om natuurkunde of scheikunde uit een boek te leren. Met dit idee heeft Robbert Dijkgraaf de website in 2004 opgezet en houdt Stichting Proefjes hem tot de dag van vandaag in de lucht.

In de klas

De proefjes zijn ook erg geschikt om op school te doen. Met alledaagse producten als  plastic bekers, muntjes of een ijsblokjes kunnen de leerlingen aan de slag. Ze zien de natuurkrachten of chemische reacties met hun eigen ogen, waardoor ze het beter zullen onthouden dan wanneer de juf of meester het alleen maar vertelt.

Op de website staan ook tips voor leerkrachten en ideeën voor themalessen. Er staan bij elke proef een aantal  vragen voor de leerlingen, waardoor ze niet alleen kijken maar ook actief bij de les betrokken worden. Ook aan instructies voor de juffen en meesters is gedacht. Hoe hou je de les veilig, en welke proef past bij het onderwerp dat in de klas wordt behandeld? Met Proefjes.nl kan iedere leerkracht de les leven inblazen.

In 2005 heeft Villa Achterwerk van de VPRO aandacht besteed aan de website. In elke van de twaalf afleveringen van de televisieserie Proefjes.nl  werd er aandacht besteed aan één vraag. Hoe kan een insect op water lopen? Hoe maak je een regenboog? De serie werd in 2006 herhaald.

Felice BeekhuisGeen reacties mogelijk.