Tienermoeders in VS meer kans op overgewicht

Foto: flequi (Via: Flickr)
25 - 04 - 2013 ► 09:08



Vrouwen die op jonge leeftijd bevallen hebben een grotere kans om obesitas te krijgen in hun latere leven dan andere vrouwen. Dat concluderen onderzoekers van de University of Michigan. Onder leiding van onderzoekster Tammy Chang werden Amerikaanse moeders met een leeftijd tussen de 20 en 59 jaar onderzocht.

Hoe jonger je bevalt, hoe makkelijker je de zwangerschapskilo’s er weer afkrijgt, was altijd de algemene gedachte. Maar uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die voor hun negentiende bevallen, een derde meer kans maken op ernstig overgewicht dan vrouwen die na hun twintigste bevallen. De bevindingen tonen ook aan dat een aanzienlijk kleiner aantal vrouwen die in hun tienerjaren bevallen is, een normaal gewicht had vergeleken met vrouwen die geen tienermoeder zijn.

Zorgen
Tienermoeders hebben ontzettend veel directe zorgen aan hun hoofd. Ze moeten nadenken over kinderopvang, huisvesting, school en sociale en financiële ondersteuning. Daardoor denken zij niet na over de gezondheidskwesties op de lange duur. Chang benadrukt wel dat er nog meer onderzoek gedaan moet worden naar de relatie tussen het tienermoedergeboortecijfer en obesitas, zodat het probleem kan worden aangepakt.

Nederland
Diëtist Anneke Donker, werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), merkt niets van obesitas bij tienermoeders: “In Nederland zijn er aanzienlijk minder tienermoeders dan in Amerika. Ook het aantal mensen met overgewicht ligt in Nederland lager.” Wel benadrukt zij hoe belangrijk het is om goed te eten tijdens de zwangerschap: “Ik zie nog vaak genoeg dat vrouwen niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen tijdens de zwangerschap. Zorg dat je veel fruit en groente, vezelrijk voedsel, en eiwitrijke producten eet. Ook raad ik aan om extra vitamine D en foliumzuur te slikken.”

Maartje Bruinsma



Geen reacties mogelijk.

artikelen van Maartje Bruinsma:
Tienermoeders in VS meer kans op overgewicht
“We bouwen het GHB-gebruik geleidelijk af”
Burn-out hardnekkiger dan gedacht
Wetenschappelijke weetjes op je smartphone