TED: ‘Ideas Worth Spreading’

Screenshot: Tineke Frederiks
25 - 04 - 2013 ► 19:34Voor sommigen een begrip, voor anderen totaal onbekend: TED Talks. Duidelijke minicolleges over allerlei onderwerpen. Innoverend, inspirerend en interessant! Wist je bijvoorbeeld dat je van je iPhone een robot kunt maken? Heb je je wel eens afgevraagd waarom een leider als Martin Luther King of een bedrijf als Apple zo inspirerend is? En hoe zit het met de bewering dat iedereen van klassieke muziek houdt, ook al zeggen velen dat ze het niets vinden? De antwoorden zijn te vinden op www.ted.com en in de TED-app.

Het motto van TED is heel toepasselijk: ‘Ideas Worth Spreading’. Gepassioneerde sprekers als Simon Sinek, Keller Rinaudo en de Nederlander Kees Moeliker vertellen over hun ervaringen en ideeën. Dit doen ze in een filmpje van maximaal achttien minuten om anderen te inspireren. Je kunt deze filmpjes bekijken achter je laptop of pc, maar ook op je smartphone. Er is namelijk een app voor elk besturingssysteem: iOS, Android, Windows en webOS.

In het Nederlands

TED is een afkorting van Technology, Entertainment en Design en is ontstaan in 1984. Moeilijke wetenschappelijke achtergronden worden achterwege gelaten, waardoor de theorieën en ideeën duidelijk en menselijk worden. TED is hierdoor toegankelijk voor een grote groep mensen.

Een bijkomend voordeel voor Nederlanders die niet zo goed het Engels beheersen, is dat veel filmpjes ondertiteld zijn. In de app kun je klikken op ‘All Talks’ en vervolgens kiezen voor ‘languages’. Als je dan kiest voor ‘Dutch’ heb je op dit moment keuze uit 1227 filmpjes met een Nederlandse ondertiteling. Als je via de website kijkt, kun je kiezen voor ‘Translations’ en vervolgens ‘Dutch’ aanklikken. Daar staan momenteel 1367 Nederlandse vertalingen online.

Tineke FrederiksGeen reacties mogelijk.

artikelen van Tineke Frederiks:
TED: ‘Ideas Worth Spreading’
Schietgames goed voor geheugen
“Nu wilde ik liever een feller roze overhemd”
Schrijven verkort stressstoornis