carrousel
Schietgames goed voor geheugen

De geheugencapaciteit van mensen die gewelddadige computerspelletjes spelen is groter dan die van niet-gamers. Dat concluderen onderzoekers aan de Universiteit Leiden. Zij hebben onder leiding van psychologe Lorenza Colzato niet-gamers vergeleken met gamers die minimaal vijf uur per week een virtuele vijand vermoorden.

Uit het onderzoek komt naar voren dat gamers hun reactievermogen ontwikkelen, omdat ze snel op de juiste knopjes moeten drukken. Daarbij zorgen de vlotte bewegingen op het scherm ervoor dat de hersenen flexibeler worden. Hierdoor kunnen de hersenen nieuwe informatie makkelijker opslaan en wordt de geheugencapaciteit groter.

Kritiek

Psycholoog Brad Bushman, verbonden aan de Ohio State University en de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft kritiek op het onderzoek: “Ik ben het er wel mee eens dat het spelen van computerspelletjes de oog-handcoördinatie kan verbeteren, maar de games hoeven volgens mij niet gewelddadig te zijn. Het zou naar mijn idee beter zijn geweest als de onderzoekers twee groepen gamers hadden vergeleken, waarbij de ene groep een schietspel speelt en de andere groep een niet-gewelddadig spel.
Zelf hebben we een onderzoek gedaan naar het geheugen van spelers van gewelddadige games, waarbij we gelet hebben op het onthouden van advertenties. Hieruit kwam naar voren dat door het spelen van gewelddadige games het geheugen verslechtert. Dit heeft negatieve gevolgen voor het bedrijfsleven.”

Games negatief in het nieuws

Het Leidse onderzoek is gedaan naar aanleiding van negatieve berichten over het spelen van schietspelletjes. Zo zou Anders Breivik op deze manier geoefend hebben met het spel ‘Call of Duty’, voor hij op het Noorse eiland Utøya 69 mensen vermoordde. Ook de daders van de schietpartijen op Amerikaanse universiteiten zouden zich hebben voorbereid door gewelddadige games te spelen. De onderzoekers wilden weten of het spelen van dit soort games ook positieve effecten zou hebben op de hersenen, wat inderdaad is gebleken.

25 - 04 - 2013 |
Tineke Frederiks