Quiz Battle: wetenschap als spel op je smartphone

Foto: Stas Brouwer
19 - 04 - 2013 ► 13:21Sinds een paar weken is het een hype in Nederland: de (gratis) te downloaden app ‘Wetenschap in Beeld Quiz Battle’. Zoals bij veel hypes weet niemand waar het precies vandaan komt, maar ondertussen zie je steeds meer mensen verstopt achter hun smartphone zitten.

De kennisquiz is ontwikkeld en opgezet door het tijdschrift ‘Wetenschap in Beeld’. In dit tijdschrift komen alle aspecten van wetenschap aan bod. Er zijn bijvoorbeeld vragen die beantwoord worden over de mens, dieren, planten, de ruimte en de aarde. Die diversiteit zie je ook terug in Quiz Battle. In Quiz Battle zijn de vragen opgedeeld in zes categorieën: geografie, geschiedenis, sport en vrije tijd, wetenschap en natuur, amusement en kunst en literatuur.

Een vraag over geografie is bijvoorbeeld: welk land is na Kazachstan het grootste land zonder kustlijn? En voor de voetballiefhebbers: waar vond het WK van 1978 plaats? Je moet dus van alle markten thuis zijn, zeker omdat je zelf niet kan kiezen uit welke categorie je vragen krijgt. Maar je moet ook oppassen bij de categorieën die je wel liggen: Quiz Battle is slim genoeg om zijn moeilijkheidsgraad aan te passen aan jouw niveau. Dus: hoe beter je bent, hoe moeilijker het wordt.

Strategie

Quiz Battle is niet alleen een leuk, gevarieerd spel, het is ook een strategisch spel. Het gaat niet alleen om de punten die je verdient bij goed beantwoorde vragen, het gaat ook om het speelbord. Je kiest een speelbord uit bij Quiz Battle. Vervolgens beantwoorden jij en je tegenstander om de beurt vijf vragen. Deze vragen mag je zelf op een hokje in het speelveld plaatsen. Als je slim bent krijg je hierdoor meer punten per vraag. Als uiteindelijk de ster in het midden van het bord wordt bereikt, heeft diegene met het meeste punten gewonnen. Je kunt dus zo lang en zo kort over het spel doen als je zelf wilt.

(antwoorden: Mongolië en Argentinië)

Stas BrouwerGeen reacties mogelijk.

artikelen van Stas Brouwer:
Boek tegen simplisme over islam en democratie
“Pijn objectief te meten in de hersenen”
Quiz Battle: wetenschap als spel op je smartphone
Supersnelle evolutie door veranderende omgeving