“Pijn objectief te meten in de hersenen”

Foto: Mia Judkins, Flickr
26 - 04 - 2013 ► 14:52Pijn is vaak moeilijk uit te drukken voor mensen. Artsen gebruiken daarom een pijnschaal van 1 tot 10, waarbij patiënten kunnen aangeven hoeveel pijn ze voelen. Onlangs ontdekten psychologen onder leiding van Tor Wager (Universiteit van Colorado), hoe ze op een objectieve manier pijn kunnen meten in de hersenen.

Met behulp van fMRI scans konden de onderzoekers meten wanneer en hoeveel pijn mensen hadden. De pijn werd opgewekt door hittestimulatie in de vorm van een plaat die vastgemaakt werd aan proefpersonen. De onderzoekers keken niet alleen naar fysieke pijn, maar ook naar emotionele pijn. Mensen kregen een foto van hun ex te zien en vervolgens werd gemeten of in de hersenen pijn te zien was die ze voelden. Dit was helaas niet het geval.

De nieuwe manier
De methode die de onderzoekers gebruikten wordt gezien als de nieuwe manier om objectief pijn te meten. Bovendien is de methode ook bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om te praten of nog niet kunnen praten. Tor Wager, hoofdonderzoeker pleit voor zijn studie: “We kunnen een accurate schatting maken over hoeveel pijn een persoon ervaart.”

Uitkomst overdreven
Volgens Sander Nieuwenhuis, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden, worden de resultaten van de studie overdreven: “Er wordt beweerd dat pijn objectief gemeten kan worden in de hersenen, die uitspraak gaat een beetje ver. De onderzoekers hebben niet gekeken naar mensen met klinische pijn en onder minder gecontroleerde omstandigheden. Er wordt ook niet aangetoond dat je pijnniveaus van verschillende mensen met elkaar kunt vergelijken. Het is dus helemaal niet aan de orde dat zo’n fMRI-meting in de nabije toekomst een subjectieve meting kan vervangen.”

Stas BrouwerGeen reacties mogelijk.

artikelen van Stas Brouwer:
Boek tegen simplisme over islam en democratie
“Pijn objectief te meten in de hersenen”
Quiz Battle: wetenschap als spel op je smartphone
Supersnelle evolutie door veranderende omgeving