Ouderen lopen risico op het net

Ouderen missen basiskennis over het net
11 - 04 - 2013 ► 15:27Ouderen hebben te weinig basiskennis van het internet. Door dit gebrek aan mediawijsheid  lopen zij het  risico om het slachtoffer te worden van identiteitsroof, zo blijkt uit onderzoek van Yong Jin Park van Howard University (Washington).

Park onderzocht mediawijsheid door 419 Amerikanen een enquête in te laten vullen. Uit zijn onderzoek bleek dat het slecht gesteld was met de kennis van ouderen over dit onderwerp. Park stelde vragen over technische vaardigheden, kennis van veiligheidmaatregelen en de kennis van regels en wetten. Zo moesten de deelnemers  aangeven of zij hun wachtwoorden regelmatig veranderden en aangeven of zij wisten wat het woord ´cookie´ betekent.

Schaamte

Meer kennis over de media leidt tot een beter gebruik van de media, veronderstelt Park. Bij Amerikanen van vijfenzestig jaar en ouder was deze kennis onder de maat. Uit het onderzoek bleek dat de meeste ouderen wel wisten dat persoonlijke informatie verkregen en verspreid werd op internet, maar  ze begrepen niet hoe dit in zijn werk ging.

Het gebrek aan kennis bij ouderen brengt risico´s met zich mee. Zo bleken ouderen hun gegevens wel eens op te geven zonder te weten wat er met de informatie gebeurt. Misbruik van persoonlijke gegevens of identiteitsroof  ligt op de loer, aldus Park. Uit de enquête bleek dat schaamte voor hun onkunde voor veel ouderen een reden is om geen hulp in te roepen. Park vindt dat mediageletterdheid een maatschappelijke taak is. “De bevordering van digitale geletterdheid moet niet alleen op jongeren gericht zijn, maar op iedereen: het is een onderdeel van ons bestaan, om deel te nemen aan het economische en maatschappelijke leven is een bepaald niveau van mediageletterdheid noodzakelijk.”

 

 

 

RonjaSlierendrechtGeen reacties mogelijk.

artikelen van RonjaSlierendrecht:
Ouderen lopen risico op het net
Onderzoek naar gebarentaal in gebarentaal