Oorzaak stoornis niet IVF maar lage vruchtbaarheid

Foto: Sabine Hobbelen
29 - 04 - 2013 ► 09:55Jarenlang werd in de medische wetenschap gedacht dat vruchtbaarheidstechnieken als IVF de kans op stoornissen bij het kind zouden verhogen. Ze worden vaker te vroeg gebeoren en hebben een lager geboortegewicht. De Groningse hoogleraar ontwikkelingsneurologie Mijnja Hadders-Algra en haar promovenda Jorien Seggers zijn echter tot de conclusie gekomen dat juist de verminderde vruchtbaarheid van de ouders de oorzaak is en niet de behandelingen.

Bij 7 procent van de kinderen die werden geboren uit ouders die gebruik hadden gemaakt van zwangerschapstechnieken, stelden de onderzoekers een lichte ontwikkelingsstoornis vast. De ouders van deze groep hadden gemiddeld vier jaar nodig om zwanger te worden. De ouders van kinderen zonder stoornis hadden daarentegen gemiddeld al aan slechts twee jaar en acht maanden genoeg. Hoe langer het duurt totdat je in verwachting raakt, hoe groter de kans op een kind met een lichte ontwikkelingsstoornis, ook bij een natuurlijke zwangerschap.

Onderzoek

“Op tweejarige leeftijd hebben kinderen van ouders die vruchtbaarheidsbehandelingen hebben ondergaan een net zo grote kans op een ontwikkelingsstoornis als kinderen van verminderd vruchtbare ouders die uiteindelijk zonder hulp zwanger zijn geworden”, aldus Hadders. De behandeling heeft daarop dus geen invloed gehad. “Maar de kans dat op latere leeftijd de stoornis verergert, is aanwezig.”

Hadders en Seggers deden onderzoek naar 209 tweejarige kinderen waarvan de ouders minimaal één jaar bezig waren geweest om zwanger te worden. Meer dan de helft van deze groep heeft gebruik gemaakt van de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen of is het toch zelf gelukt om zwanger te worden. De overige 101 kinderen vormden de controlegroep. De kinderen werden getest op beweging, spierspanning, reflexen, grove en fijne motoriek en oog-handcoördinatie.

Problemen met zwangerschap

In Nederland heeft ongeveer 10 tot 20 procent van de stellen met een kinderwens problemen met hun vruchtbaarheid. Sommige koppels proberen jarenlang om zelf kinderen te krijgen en stappen later over op zwangerschapstechnieken, waarbij de wetenschap hen helpt zwanger te raken door bijvoorbeeld sperma en eicellen handmatig bij elkaar te brengen en in de baarmoeder van de vrouw terug te plaatsen. “Ongeveer 4 procent van de kinderen is ter wereld gekomen door middel van toepassing van reproductietechnieken”, aldus Hadders.

Felice BeekhuisGeen reacties mogelijk.

artikelen van Felice Beekhuis:
Oorzaak stoornis niet IVF maar lage vruchtbaarheid
Kinderen vinden appel in partjes stukken beter
“Ze zeggen dat ze een elfenziel hebben”
Wetenschap als spel op Proefjes.nl