Ontmasker zelf: “Bad Science”

Foto: tk-link, Flickr
29 - 04 - 2013 ► 08:04“Waarom slimme mensen domme dingen geloven.” Zo heet een van de hoofdstukken van het boek van Ben GoldacreBad Science. Hét boek waarin Goldacre ons leert om kritisch te kijken naar wankele wetenschappelijke claims. Want, zo stelt Goldacre: “Het uitpluizen van slechte wetenschap is de beste manier om goede wetenschap uit te leggen.”

Bad Science is de bundeling van de columns die Goldacre sinds 2003 voor The Guardian heeft geschreven. In het boek staan onder andere kritische hoofdstukken over de media, en op welke manieren zij wetenschappelijke informatie niet goed aan het publiek doorgeven, en over onderwerpen als de homeopathie. Maar ook bijvoorbeeld over “Bad Stats”. In dit hoofdstuk legt Goldacre uit hoe cijfers en berekeningen totaal verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden, en wat voor een ongelooflijke gevolgen dit kan hebben. Dit doet hij aan de hand van verschillende voorbeelden, zoals bijvoorbeeld dat van Lucia de Berk, die door justitiële dwaling een levenslange celstraf was opgelegd.

Een erg interessant, en vlot geschreven boek voor iedereen die met een kritische blik naar de wetenschappelijke claims  wil kijken. Het lezen van Bad Science staat dus garant voor een verhelderende en nuchtere les in hoe om te gaan met wetenschappelijke statements. Of zoals Goldacre zelf in zijn inleiding stelt: “this is the only science lesson where I can guarantee that the people making the stupid mistakes won’t be you.”

 

Julie-Jet BakkerGeen reacties mogelijk.

artikelen van Julie-Jet Bakker:
“Migranten niet minder gelukkig door xenofobie”
Ontmasker zelf: “Bad Science”
Online vrienden met je huisarts… “Like”?