Levers nu langer houdbaar buiten het lichaam

In de toekomst zal het mogelijk worden om de kwaliteit van de lever in het lichaam zelf te verbeteren door een nieuwe methode van het UMCG. (Foto: mallix, via Flickr)
05 - 04 - 2013 ► 09:22Onderzoekers en leverchirurgen van het UMC Groningen hebben als eersten ter wereld een manier gevonden om een lever buiten het lichaam in leven te houden. Hierdoor kan vóór een transplantatie gekeken worden of de donorlever geschikt is. Over deze doorbraak is gepubliceerd in het American Journal of Transplantation.

Organen die het lichaam verlaten hebben, kunnen normaal gesproken maar een korte tijd worden bewaard. Voor een lever is dit maximaal twaalf uur. De onderzoekers en chirurgen van het UMCG ontwikkelden een apparaat waarmee levers minimaal 24 uur warm en functionerend kunnen blijven buiten het lichaam.

Deze uitvinding is nuttig omdat nu al vóór de transplantatie gekeken kan worden naar de kwaliteit van de lever: niet alle levers zijn daar namelijk geschikt voor. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om de kwaliteit van de lever in het lichaam zelf te verbeteren.

Afgekeurd

In Nederland worden jaarlijks 140 levers getransplanteerd. Veel donoren zijn bij voorbaat ongeschikt voor transplantatie. Dit gaat bijvoorbeeld om levers van mensen die te veel alcohol hebben gedronken waardoor de lever vettig is geworden en in slechte conditie is. Of een lever die is beschadigd doordat de donor overgewicht heeft. De lever is dan papperig en gaat makkelijk kapot.

Deze nieuwe techniek zal een deel van de afgekeurde levers toch weer geschikt kunnen maken. “Dit is alleen wel nog maar toekomstmuziek”, zegt Jan IJzermans, transplantatie-arts aan het Erasmus MC. “De machine doet metingen en controleert de lever op verschillende aspecten. Aan de hand daarvan kan beslist worden om de lever medicijnen toe te dienen die hem weer in goede conditie kunnen brengen.”

Onderzoek

Onderzoekers doorspoelden de levers met zuurstofrijk bloed, vitaminen en andere essentiële voedingsstoffen die het orgaan in het lichaam ook krijgt. Kleur en zuurgraad van de lever werden weer normaal en hij maakte weer gal aan; het ging weer functioneren. Verwacht wordt dat deze nieuwe techniek later dit jaar al ingezet kan worden voor het transplantatieprogramma van het UMCG.

IJzermans benadrukt wel dat het pas om een opzetje gaat: “Het helpt de boel vooruit, het is een eerste stap. Het is nog niet helemaal uitgewerkt en het was een klein onderzoek, maar ik zie wel reden tot optimisme.”

AnneWielengaGeen reacties mogelijk.

artikelen van AnneWielenga:
“Meer zelfdodingen door Europese bezuinigingen”
Levers nu langer houdbaar buiten het lichaam
Beter mikken bij de ruggenprik
Wetenschap voor iedereen: Science Palooza