Kinderen vinden appel in partjes stukken beter

Foto: Felice Beekhuis
26 - 04 - 2013 ► 14:45Voor sommigen is het eten van een appel een hele taak; een zak chips openen en leegeten is een stuk gemakkelijker. Dit is het grootste obstakel voor kinderen om fruit te pakken in plaats van ongezond voorverpakt voedsel, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Cornell.  Snij de appel in stukjes en ze eten hem wel.

Iedereen heeft een andere reden om fruit liever te laten liggen. Jongere kinderen zijn vaak hun tanden aan het wisselen of hebben een beugel, waardoor het moeilijk is een appel te eten. Oudere meisjes laten de appel liggen omdat het er niet erg aantrekkelijk uitziet om zo’n brok in je mond te stoppen in het bijzijn van anderen. Het is dus veelal de vorm die het probleem is, en niet de smaak.

Hapklare brokken

Aan drie scholen in de staat New York gaven de onderzoekers een fruitsnijder cadeau. In een paar seconden werd de voor velen oneetbare appel getransformeerd in zes hapklare stukken. Als resultaat steeg de verkoop van appels in de schoolkantines met 71 procent, terwijl de verkoop op de drie controlescholen gelijk bleef. Ook bleken de scholieren minder van hun appel weg te gooien.

Onderzoeker Drew Hanks van het Food and Brand Lab voegt daaraan toe: “Dat is echt het effect van het in stukken snijden van de appels. We hebben namelijk geen reclame gemaakt voor appels op de scholen tijdens het onderzoek.”

Blijvend effect

Op de vraag of het stijgende verkoop ook op langere termijn zo zal blijven, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid antwoorden. Hanks: “Uit interviews is gebleken dat leerlingen de kleinere stukken fruit gemakkelijker vonden te hanteren en eten, en dat ze de voorkeur gaven aan bite size snacks. Wij verwachten dus dat zij ook in de toekomst meer in stukken gesneden fruit zullen blijven kopen. We kunnen nu nog niet zeggen of het effect blijft, daar zou meer onderzoek naar gedaan moeten worden.”

Thuis

Ook voor thuis in de keuken is een appelsnijder een goede investering. Leg het apparaat en het fruit voor het grijpen en kinderen zullen sneller gezond snoepen.

Felice BeekhuisEen reactie op “Kinderen vinden appel in partjes stukken beter”

  1. karmilla says:

    leuk stukje en naar mijn mening helemaal waar.
    Ik eet ook veel liever fruit als iemand anders het voor me in stukjes snijdt!

artikelen van Felice Beekhuis:
Oorzaak stoornis niet IVF maar lage vruchtbaarheid
Kinderen vinden appel in partjes stukken beter
“Ze zeggen dat ze een elfenziel hebben”
Wetenschap als spel op Proefjes.nl