carrousel
“Kennis is de sleutel bij het wedden op sporten”

Bij het wedden op sportwedstrijden zijn ervaren gokkers met kennis van de sport niet in het voordeel. Sportgokkers hebben slechts een “illusie van controle en macht”, zo stellen Amerikaanse onderzoekers. Isaiah Madris denkt hier anders over. Hij is oprichter van de website betshoot.com, waar je tips kan geven en kan lezen over sportweddenschappen.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die helemaal niets van voetbal weten het net zo goed doen als professionele sportgokkers. Verbaast dit je?

“Om te beginnen wil ik duidelijk maken dat er een verschil is tussen gokkers en ‘punters’. Punters zijn consistent en geduldig met het inzetten op weddenschappen en hebben een strategie ontwikkeld. Zij doen het om geld te verdienen, gokkers doen het voor hun plezier en voor hen maakt het minder uit als ze verliezen.

Dit onderzoek heeft zich vooral gericht op gokkers en voetbalfans die misschien nog nooit gegokt hadden, niet op punters. Er werd hen gevraagd om de einduitslag van voetbalwedstrijden te voorspellen. Dit is iets wat een professional nooit zou doen, dit is puur gokken, veel te veel risico.

De tipsters [Red.: mensen die onderbouwde tips geven op de website over weddenschappen] op mijn website laten zien dat kennis wel van groot belang is. Sommigen hebben door de jaren heen veel fictieve winst behaald met hun voorspellingen. Geen van hen gokt ooit op de correcte einduitslag.”

Waarom ben je een sportweddenschappen-tip-website begonnen?

“In 2004 was ik een actieve tipster en gokker op diverse websites. Er was naar mijn mening op het internet te weinig informatie over sport en weddenschappen te vinden. Er ontbrak een gemeenschap waar men met elkaar tips kon geven en informatie kon delen. Daarom besloot ik dit zelf te creëren.“

Gok je zelf en wat vind je zo leuk of interessant aan het wedden op sporten?

“Ik wed bijna dagelijks op sporten. Vooral op voetbal, want daar weet ik veel vanaf en kan ik winst behalen. Soms wed ik op basketbal, maar dan verlies ik vaak. En ja, ik gok ook bij online casino’s, maar dat is alleen amusement en als ik te veel geld in mijn portemonnee heb.

Het wedden op sport is interessant als spel met hoge amusementswaarde of als manier om winst te behalen. Maar bedenk wel dat het maar weinig mensen, alleen de echt serieuze, er op lange termijn geld mee kunnen verdienen.”

Even terug naar het onderzoek. Er werd gesteld dat mensen die op sporten wedden een “illusie van controle” hebben. Hoe zie jij dat?

“Gokkers hebben zeker een illusie van controle. Consistente punters hebben controle.”

Tot slot wil ik graag weten of jij denkt dat de resultaten van het onderzoek correct zijn of gewoon onzin. Hebben mensen met kennis over de sport een voordeel bij het wedden op sporten?

“Ja, 100% zeker.”

11 - 04 - 2013 |
robins