carrousel
“Ik ‘geloof’ niet in UFO’s: UFO’s bestaan gewoon”
04 - 04 - 2013
Gert-Jan Verstegen
Freelance journalist | ANP | BesteProduct.nl | Student Nederlandse taal en letterkunde | Universiteit Leiden

In niets lijkt Coen Vermeeren op een stereotype ufoloog. Absoluut geen gestoorde professor met gek brilletje en Duits accent. Als je hem ziet denk je eerder aan je favoriete basisschoolleraar. Toch is hij er stellig van overtuigd dat er meer leven is dan alleen wat er op deze aardbol te vinden is. Dat klinkt behoorlijk pseudowetenschappelijk voor een voormalig docent ruimtevaarttechnologie aan de TU Delft. Maar Vermeeren – tegenwoordig hoofd van het Delftse Studium Generale – ziet het als bloedserieuze wetenschap. Hij schreef er een boek over dat afgelopen week uitkwam: UFO’s bestaan gewoon.

Sinds wanneer gelooft u in UFO’s?

“Een flauw antwoord, maar ik geloof niet in UFO’s. Je hoeft niet in UFO’s te geloven, want die zijn er gewoon. Ik ben ermee begonnen in 2008 toen studenten Youtube-filmpjes stuurden van neerstortende vliegtuigen. Daar zaten ook filmpjes bij van de NASA, waar ze vanuit spaceshuttles bollen volgen: Unidentified Flying Objects. Als studenten mij dan vragen wat ze zien, dan moet ik ook bekennen dat ik dat niet weet. Toen ben ik dat maar eens gaan uitzoeken. Als ik wetenschappers vraag wat het is, dan weten ze het ook niet. Er zijn genoeg getrainde waarnemers die zoiets gezien hebben. Toch brengen ze het niet naar buiten, want je maakt er geen carrière mee.”

Onderzoekers van onder andere Stichting Skepsis, de naam zegt het al, weerspreken uw bevindingen. Wat doet u daar mee?

“Niks. Ik lees die verhalen niet. Die mensen praten namelijk niet met mij, maar sturen wel brieven naar de baas van de universiteit dat ik ontslagen moet worden. Dat zonder argumenten. Ze zeggen alleen dat wat ik zeg onzin is. Maar ik heb daadwerkelijk met mensen gesproken die niet bang zijn om hun baan te verliezen als ze praten over hun UFO-waarnemingen. En zelf kan ik ook waarnemen. Ik ga niet met de mensen van Stichting Skepsis in discussie, want dat doen ze met mij ook niet.”

Hoe zien UFO’s eruit?

“Ik heb er zelf een aantal gezien de afgelopen jaren. Maar voor mij is dit ook ‘unidentified’, want ik weet niet precies wat ik zie. Maar ik zie wel dat het geen vliegtuig, moerasgas of weerballon is. Het zijn vaak grote goudkleurige bollen die stil kunnen hangen. Ze kunnen komen uit het niets en verdwijnen in het niets. Dat zijn gewoon dingen die ik heb waargenomen.”

In Amerika zijn er mensen die verantwoordelijk waren voor het bergen van gecrashte vliegende schotels. Die zijn ook in zo’n schotel gaan kijken. Kijken wat voor techniek er in zit. Dan praat je bijvoorbeeld over anti-zwaartekracht en vrije-energiesystemen.”

Maar hoe zit dat dan met de natuurwetten?

“Natuurwetten zouden universeel moeten zijn. Maar zij kennen er waarschijnlijk meer dan wij. En misschien kennen de Amerikanen die ook wel, maar die houden ze voor zich zolang ze nog niet nodig zijn om naar buiten te brengen. Vrije-energiesystemen bestaan al, maar worden tegengehouden door machtige individuen. De belangen om winst te maken zijn veel te groot. Shell heeft geen last van de crisis zullen we maar zeggen.”

Eigenlijk maken we onze wereld kapot. Ik zie de aarde ten onder gaan. Aliens komen hierheen om ons te waarschuwen daarvoor. Bijvoorbeeld oud-president Eisenhower zou al contact hebben gehad met hen, misschien wel om technologieën uit te wisselen. Of heeft de mens al miljoenen jaren een band met buitenaardsen?”

Is er eigenlijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar UFO’s?

“Niet door iemand uit Delft, maar wel door iemand die officiële, geheime gegevens heeft over het buitenaardse. Er zijn heel veel waarom-vragen. Als ik wetenschappers vraag naar bewijs, dan krijg ik te horen dat er geen bewijs nodig is, omdat UFO’s gewoon bestaan. Ze durven het bewijs namelijk niet naar buiten te brengen. Er zijn mensen om minder geliquideerd. De hoogste legerofficieren in Amerika pakken dit probleem aan door het domweg te ontkennen. Iemand die zegt een UFO te hebben gezien, wordt voor gek verklaard en ontslagen.”

En hoe zit dat dan met science fictionfilms en -series?

“De Amerikanen hebben de filmindustrie gebruikt om te laten denken dat buitenaards leven fictie is. Dat is natuurlijk niet zo. Ik ben blij dat eindelijk het een en ander naar buiten begint te komen. Dat ik er openlijk over mag praten op een universiteit. Dat media het onderwerp eindelijk serieus beginnen te nemen. Mensen moeten gaan twijfelen over het bestaan van UFO’s, in plaats van meteen ontkennen. Ik heb meer bewijs dat UFO’s bestaan dan dat gelovigen bewijs hebben voor het bestaan van de heilige geest.”

Nooit bang geweest voor tunnelvisie?

“Een tunnelvisie is de manier waarop wij in het Westen wetenschap bedrijven. We mogen allemaal íets weten van heel weinig. Dat is een probleem: iedere universitaire student wordt ‘getunnelvisioneerd’. Hun monden worden gesnoerd. Niet iedereen mag zomaar iets zeggen in bijvoorbeeld de politiek, anders hadden ingenieurs het Betuwelijnfiasco wel voorkomen. Alles wordt bestuurd door de machtige individuen. Daar probeer ik mensen bewust van te maken, ik trek mijn bek open.”

Update (7/4/16) De Stichting Skepsis bestrijdt dat zij bij de TU Delft heeft aangedrongen op het ontslag van Vermeeren en heeft om dit aan te tonen de brief online gezet die de toenmalige Skepsis-voorzitter prof. Frans Sluijter schreef aan de rector magnificus van de TU.

04 - 04 - 2013 |
Gert-Jan Verstegen
Freelance journalist | ANP | BesteProduct.nl | Student Nederlandse taal en letterkunde | Universiteit Leiden