Chronische pijn, maar toch vitaal

Foto: Chuckumentary via Flickr
04 - 04 - 2013 ► 09:43Voor mensen die last hebben van chronische pijn is het leven soms zwaar. Zeker als de patiënt na vele doktersbezoeken te horen krijgt dat hij moet leren leven met de pijn. Voor die groep heeft professor Karlein Schreurs van de Universiteit Twente een alternatieve behandelmethode ontwikkeld. Zij probeert patiënten te richten op de lusten van het leven, waardoor de pijn minder wordt. Op 28 maart aanvaarde Schreurs de leerstoel ‘Diagnostiek en behandeling van chronische pijn en vermoeidheid’.

“Vaak horen mensen dat ze zich aanstellen en dat het tussen de oren zit”, zegt Karlein Schreurs, “maar mensen stellen zich niet aan.” Stress en negatieve emoties zorgen er bijvoorbeeld voor dat chronische pijn aanblijft. Groepstherapie en online zelfhulpcursussen bleken de pijn te verminderen, als patiënten zich meer richtten op prettige ervaringen. “Iemand kan misschien niet meer voetballen met zijn zoontje, maar we richten ons op wat diegene juist wél kan en wat belangrijk is in het leven. Knuffelen bijvoorbeeld.”

De theorie achter deze behandelingen heet Acceptance and Commitment Theory (ACT). Onderzoek toonde aan dat deze behandelingen effectief zijn. Bij deelnemers aan het onderzoek nam op het einde van de behandelingen de intensiteit van de pijnklachten flink af. Verder bleek dat jongere deelnemers vaker bereid waren om weer te gaan werken.

Zorgsector ziet nieuwe methode wel zitten

Zorgverzekeraars en zorgverleners zijn enthousiast over de methode. De online behandelingen worden al betaald door de verzekering. Schreurs hoopt dat de ACT-behandelingen straks onder de eerstelijnszorg vallen. Dit is laagdrempelige zorg dicht bij huis, zoals de huisarts. Ook wil ze dat de therapie geïmplementeerd wordt in de revalidatie. “De online behandelmethoden zijn ideale nazorg als de patiënt weer thuis is”, aldus Schreurs.

In samenwerking met de Universiteit Twente staat er een mobiele applicatie op het programma. Een groot voordeel van deze online behandelingen is dat ze de wachtlijsten in de zorg kunnen verkorten.

Gert-Jan VerstegenGeen reacties mogelijk.