Cellen ruiken ‘aantrekkelijk’ voedsel

Photo by: svacher at Flickr.com
12 - 04 - 2013 ► 14:19Ruiken, iedereen kan het en niemand kijkt ervan op. Dat onze neus hierop niet het monopolie heeft, komt daarentegen als een verrassing. Ook cellen in bloed, hart en longen hebben mogelijk de vaardigheden om voedsel te ruiken. Dit maakte professor Peter Schieberle, hoofd van het German Research Centre for Food Chemistry, maandag bekend tijdens een jaarlijks congres van the American Chemical Society. De ontdekking zou kunnen leiden tot het genetisch manipuleren van de geur van voedsel, waardoor cellen efficiënter kunnen functioneren.

Geurreceptoren zijn nooit eerder ontdekt in een ander deel van het lichaam dan de neus. Toch was het team dat het onderzoek uitvoerde nadrukkelijk op zoek naar deze receptoren in cellen. Bij een van de experimenten werden cellen en geuren vlak bij elkaar gezet. Hoewel ze door een wand van elkaar gescheiden waren, begonnen de cellen in de richting van de ‘aantrekkelijke’ geuren te bewegen: ze ‘roken’ het voedsel.

“Eigenlijk gebruik ik de term ‘ruiken’ in dit onderzoek meer als een metafoor”, vertelt Dietmar Krautwurst, een van de onderzoekers die het onderzoek uitvoerden. ” Het zou neutraler zijn ‘chemoreceptie’ te zeggen.” Toch hebben bloedcellen dezelfde receptoren als die in de neus voorkomen en blijken ze ook op dezelfde manier te reageren.

Aantrekkingskracht

Bij ‘aantrekkelijke’ geuren moet in het geval van cellen in het bloed, hart of longen aan iets anders gedacht worden dan bij een lekker parfum. Het gaat hier niet om iets wat lekker ruikt, maar om de reactie van de cel. Wanneer deze naar een bepaalde geur toe beweegt, om wat voor reden dan ook, is de geur voor de cel aantrekkelijk te noemen. “Maar betekent dit, dat het hart bijvoorbeeld de biefstuk die je zojuist at kan ruiken?”, vraagt professor Schieberle zich af. “Hierop hebben we nog geen antwoord.”

Mogelijkheden voor immuno-onderzoek

Wat het directe voordeel is van ruikende cellen, moet verder onderzocht worden. “We hebben nog maar net ontdekt dat deze receptoren in dit soort cellen voor komen,” vertelt Krautwurst, “wat hun functie is weten we nog niet.” Toch denkt de onderzoeker na over de mogelijkheden die het onderzoek in zou kunnen houden. De resultaten zouden bijvoorbeeld een nieuwe fase van voedselmanipulatie kunnen inleiden. Met name op het gebied van immuno-onderzoek zouden grote resultaten geboekt kunnen worden. “De aanwezigheid van deze receptoren op immuuncellen opent perspectieven voor het farmacologisch moduleren van deze cellen”, aldus Krautwurst.

 

Karin BeumerGeen reacties mogelijk.

meer cellen:
Kennis als wapen tegen kanker
artikelen van Karin Beumer:
Batterij elektrische auto heeft capaciteitsprobleem
Dummies opgelet: vraag het Wolfram|Alpha!
Zijn borderliners de hysterici van nu?
Cellen ruiken ‘aantrekkelijk’ voedsel