Burn-out hardnekkiger dan gedacht

Burn-out (Foto: Mandymooo, via Flickr)
19 - 04 - 2013 ► 14:32Een kwart van de burn-outpatiënten blijft last houden van aandachts- en concentratieproblemen. Deze chronische klachten weerhouden hen ervan weer aan het werk te gaan. Bij de overige drie kwart zijn de prestaties na het volgen van cognitieve gedragstherapie wel verbeterd, maar zijn de resultaten nog altijd slechter dan bij gezonde mensen. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch psycholoog Arno van Dam. Hij promoveerde 18 april op dit onderzoek.

De meeste patiënten herstellen van een burn-out. Dit gaat echter wel langzaam, en er zijn na twee jaar nog steeds restklachten. Van Dam voerde verschillende experimenten uit waarbij hij steeds gezonde proefpersonen vergeleek met burn-out patiënten.  Routinematige taken gingen de burn-outpatiënten redelijk goed af, maar met complexere aandachtstaken of het schakelen tussen taken hadden zij veel moeite. Gezonde proefpersonen kunnen met een financiële prikkel worden uitgedaagd tot betere prestaties, bij de burn-outpatiënten werkt dat niet, of juist averechts. Zij zijn waarschijnlijk wel gemotiveerd, maar niet in staat om hun prestaties te verbeteren. Ook ervoeren zij nog steeds vermoeidheidsklachten.

Geen herstel

De cognitieve beperkingen van burn-out patiënten zijn een structureel probleem dat niet makkelijk te veranderen is. “Bij de patiënten die helemaal niet herstellen zien we learned helplessness, ofwel aangeleerde hulpeloosheid. Dat is een toestand waarin ze geleerd hebben dat ze zelf hun toestand niet kunnen veranderen en daardoor zakken ze weg in lamlendigheid. Het lukt hen niet meer om met hulp te zoeken naar oplossingen”, aldus Van Dam. “Ik vind dat er bij de behandeling beter moet worden gekeken naar de situatie van de patiënt. Als patiënten al zo ver zijn dat ze tot de learned helpnessness categorie behoren, moet de aanpak heel anders zijn. Die mensen begeleid je stap voor stap, zodat ze het idee krijgen dat ze nog steeds controle over hun leven hebben.”

Oorzaak

Ruim 900.000 werknemers in Nederland hebben last van een burn-out. Naar schatting gaat een derde daarvan ook in behandeling. Burn-outklachten komen relatief veel voor bij werknemers met een hoge werkdruk die weinig sociale steun van hun collega’s krijgen. Van Dam stelt dat het hoort tot het biologisch mechanisme: “Het overkomt mensen met jarenlange stress, en na alles geprobeerd te hebben, geven ze op. Wanneer zij dan weer aan het werk gaan, moeten werkgevers goed op hen letten, en ze niet te zwaar belasten met cognitief werk.”

Maartje BruinsmaGeen reacties mogelijk.

artikelen van Maartje Bruinsma:
Tienermoeders in VS meer kans op overgewicht
“We bouwen het GHB-gebruik geleidelijk af”
Burn-out hardnekkiger dan gedacht
Wetenschappelijke weetjes op je smartphone