Vsauce verklaart verbazende fenomenen

Michael Stevens (Vsauce) maakt getallen begrijpelijk.
15 - 03 - 2013 ► 07:58Altijd al willen weten hoeveel je schaduw weegt? Of waarom iets als schattig bestempeld wordt? Abonneer je dan op Vsauce, een van de best lopende, populairwetenschappelijke Youtube-kanalen.

Onze wereld is verbazingwekkend. Als je daar zelf nog niet achter was gekomen, is een Vsauce-show genoeg om dit duidelijk te maken. Tegelijkertijd doet de show zijn uiterste best om onze verbazingwekkende wereld begrijpelijk te maken voor leken en interessant te houden voor kenners.

Oprichter en presentator Michael Stevens begint elke aflevering met een op het eerste gezicht eenvoudige vraag. Waarom dragen mensen bijvoorbeeld kleren? Na deze inleiding volgen echter veel meer antwoorden. Zo kwam je in deze aflevering te weten hoe schaamte werkt, wat de effecten van bescheidenheid op de voortplanting zijn en waarom baby’s zo hulpeloos ter wereld komen.

Informatieve ontspanning

Deze aanpak is het karakteristieke element van het kanaal. Aan de hand van zijn vragen legt Stevens (natuur)wetenschappelijke fenomenen en termen uit in begrijpelijke taal. Hierbij maakt hij gebruik van duidelijke cijfers, vergelijkingen en filmpjes.  Hij doet dit op zo’n aanstekelijke wijze dat de shows niet alleen informatief, maar ook onderhoudend zijn. Wil je vervolgens nog meer weten over het onderwerp, in de description van de video staan altijd hyperlinks naar extra uitleg.

Nieuwsgierig geworden? Met een Youtube-account is abonneren op Stevens’ kanaal zo gedaan. Hij brengt bijna elke week een show uit die gemiddeld tien minuten duurt. Tien  minuten waarin elke week bevestigd wordt hoe verbazingwekkend onze wereld is.

Maarten RoodGeen reacties mogelijk.