Slaapapneu verrast vele patiënten en artsen

Foto: Tony Alter, Flickr
15 - 03 - 2013 ► 07:48Door de verborgen aard van slaapapneu weet 78 procent van de patiënten niet dat zij er aan lijden. Onderzoek van de Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente, de ApneuVereniging en Philips Nederland onder 4.000 Philips-medewerkers leidde tot de conclusie dat de onherkenbare symptomen van slaapapneu meer levens in gevaar brengen dan gedacht.

Het duurt gemiddeld drie tot vijf jaar tot slaapapneu geconstateerd wordt. Intussen worden veel patiënten behandeld voor een andere ziekte. Huisartsen schrijven de klachten dan toe aan depressie en stress. Hierdoor zetten zij onbewust het leven van de patiënten op het spel, omdat apneu kan leiden tot hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.

De verscholen vijand tijdens de nachtrust

Bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdens de slaap, dit wel vijf tot dertig keer per uur. De gevolgen hiervan zijn niet alleen fysiek te merken, maar ook sociaal. “Mensen krijgen een korter lontje, thuis en op het werk. Nog vervelender wordt het als ze hierdoor ontslagen worden en partners niet naast ze willen slapen”, vertelt Piet-Hein van Mechelen, voorzitter van de ApneuVereniging.

Onwetendheid hierover komt eveneens doordat de meeste vragenlijsten gemaakt zijn naar het model van bestaande patiënten. Dat maakt ze ongeschikt. Daarom bevatten de lijsten in het onderzoek specifiekere vragen. Ook maakten onderzoekers gebruik van een nieuwe screeningsmethode waarbij de proefpersonen een slang door de neus kregen die de ademhaling opnam.

Eerder naar huisarts

Mensen die willen weten of hun klachten passen in het syndroom kunnen terecht bij de ApneuVereniging. “Ook is het van belang om de partner serieus te nemen en het snurken bespreekbaar te maken. Zeker wanneer deze aangeeft dat je soms stopt met ademhalen. Dan moet je gewoon naar de huisarts gáán,” benadrukt Van Mechelen.

Ria Leijendekker, slaapapneu-consulent aan het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk, kan zich vinden in de resultaten: “Slaapapneu wordt zeker ondergediagnosticeerd.” Wel vindt ze dat de populatie van het onderzoek te beperkt was: “Ik had liever een meer uitgebreide populatie gezien dan alleen het Philips-personeel.”

Mariska ScheelGeen reacties mogelijk.

artikelen van Mariska Scheel:
“Ingedikte voeding lost slikproblemen niet op”
Geneeskunde voor iedereen: KennisInZicht
Rozen telen in Kenia met half zo weinig water
Slaapapneu verrast vele patiënten en artsen