Rozen telen in Kenia met half zo weinig water

Foto: Leonid Dzhepko, Wikimedia Commons
27 - 03 - 2013 ► 16:56Onderzoekers uit Wageningen hebben een manier gevonden om de helft minder water te gebruiken bij het telen van rozen in Kenia. In samenwerking met de lokale partners en Nederlandse kassenbouwers en telers hebben zij een systeem bedacht dat vijftien procent meer rozen opbrengt.

De techniek van recirculeren en zuinig watergebruik kan overal ter wereld worden toegepast. Het water wordt in zakken beschermd tegen inwaaiende ziektekiemen en er is een zuiveringsinstallatie die grondwater klaarmaakt voor gebruik. Deze methoden leiden tot de grotere opbrengst.

Geheel andere omstandigheden

Toch zijn er ook verschillen. In Kenia is er een langere droge tijd dan in Nederland, wat betekent dat er grotere waterbassins nodig zijn. Dit concludeerde Chris Blok, onderzoeker bij Wageningen UR Glastuinbouw. Wat betreft de kosten maakt dit volgens hem niet veel uit: de grond in Kenia is goedkoper en je kunt er dieper graven tot het grondwater.

Een grotere kostenpost is de folie die nodig is voor de bassins. De goedkopere folie die in Nederland wordt gebruikt is niet geschikt voor de felle zon, daardoor is er duurder UV-bestendig folie nodig.

Toepassingen elders

Blok: “De methode kan vrijwel overal worden toegepast, maar het vraagt om aangepaste middelen, afhankelijk van neerslag, verdamping, andere waterbronnen, ziektendruk, lokale kennis en dergelijke. In natte tropen is bijvoorbeeld het voorbehandelen van water niet nodig (er is al veel regenwater), maar er moet wel gewerkt worden met een bassin om de droge moesson te overbruggen.”

Investeren

Projectleider Anne Elings kan niets zeggen over de kosten van het project tot nu toe: “Alleen naar de kosten kijken is te beperkt. Wat wel relevant is in dit stadium dat ook het bedrijfsleven er veel geld in investeert, wat voor ons een teken is dat de commerciële haalbaarheid voldoende is.”

Overtuigingskracht

Het is belangrijk dat de bestuurders in de regio ook overtuigd raken van de nieuwe technieken. Daarom werken onderzoekers van de Wageningen UR Glastuinbouw samen met studenten van de Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology aan het verzamelen van gegevens.

Het samenwerkingsverband valt onder het Green Farming-programma. Samen kochten zij een stuk grond van 15.000 m2 in het Naivasha gebied waar met regenwateropvang en hergebruik van drainagewater onderzoek wordt gedaan naar besparing op watergebruik.

Mariska ScheelGeen reacties mogelijk.

artikelen van Mariska Scheel:
“Ingedikte voeding lost slikproblemen niet op”
Geneeskunde voor iedereen: KennisInZicht
Rozen telen in Kenia met half zo weinig water
Slaapapneu verrast vele patiënten en artsen