Met Willem van Oranje naar de WC

08 - 03 - 2013 ► 11:031794: de Fransen veroveren onder leiding van Jean-Charles Pichegru de Nederlandse steden tot aan de grote rivieren. 695: Paus Sergius I benoemt Willibrord tot aartsbisschop van de Friezen. 1870: in Nederland wordt de doodstraf afgeschaft. In Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad komen allerlei jaartallen aan bod, van 10 voor Christus tot en met 2004. Roel Tanja vertelt op eigenzinnige wijze welke verhalen er achter deze jaartallen verborgen zitten.

Het compacte boekje, met op elke bladzijde een jaartal, is ideaal om je basiskennis van de Nederlandse geschiedenis uit te breiden of om een vergeten jaartal terug in je geheugen te plaatsen. Hoe zat het ook alweer met de Hoekse en Kabeljauwse twisten? En wat was de Sint-Elisabethvloed?

Aantrekkelijk beschreven Beeldenstorm

Tanja beschrijft de historische gebeurtenissen en volkshelden op een luchtige toon. De feiten kloppen, al worden ze hier her en der iets aangezet. “Objectiviteit bestaat niet. Zo is geschiedschrijving geen waardevrije wetenschap”, aldus Tanja in zijn woord vooraf.

Bekende, maar ook minder bekende gebeurtenissen passeren de revue. Zo vind je op pagina dertig, 1566, de Beeldenstorm: “Miswijn werd opgedronken, hosties werden vertrapt of aan de vogels gevoerd, heiligenbeelden werden onthoofd, altaren omver gesmeten, kunstwerken naar buitengegooid”, aldus Tanja, maar ook de Loonse oorlog komt langs. Deze breekt uit in 1203 als Dirk VII ‘graaf van Holland’ sterft en er een strijd om zijn titel ontbrandt tussen zijn dochter Ada, getrouwd met Lodewijk II van Loon, en Dirks broer Willem.

Vaderlandse geschiedenis voor in bed, op het toilet of in bad is verschenen bij BBNC uitgevers.

Liza KoppenradeGeen reacties mogelijk.

artikelen van Liza Koppenrade:
Met Willem van Oranje naar de WC
Parkieten fluiten met tong
Met chronische depressie naar de huisarts