Levendige grafieken op gapminder.org

Screenshot van de site gapminder.org
05 - 03 - 2013 ► 12:11Voor iedereen die zijn kennis wil verrijken, maar ook graag naar mooie plaatjes kijkt. Grafieken, data en variabelen worden levendige, kleurrijke animaties op de site gapminder.org.

Wie de hilarische TED-talk van Hans Rosling op ted.com wel eens heeft gezien, weet waar ik het over heb. Rosling laat hier het verrassend lage kennisniveau van Zweedse studenten en professoren over het armoedepeil in derdewereldlanden zien. Om deze stereotypen onderuit te halen en inzichtelijk te maken hoe het wel met deze landen is gesteld, ontwikkelde Rosling samen met enkele anderen de site Gapminder. De missie van de oprichters: ‘Fighting devastating ignorance with fact-based worldviews everyone can understand.’

Op gapminder.org kan iedereen die dat wil de bewegende animaties van Rosling zelf namaken. Je kunt namelijk gewoon vanachter je computer op basis van data afkomstig van de Verenigde Naties diverse populatiegegevens in een overzichtelijke grafiek met elkaar vergelijken.  Bijvoorbeeld door de levensverwachting en het inkomen per hoofd van de bevolking in meerdere landen tegen elkaar af te zetten. Daarnaast kun je een vergelijking maken tussen de verschillende landen en continenten, en dit door de tijd heen. Zo vormt zich een kleurrijke, bewegende grafiek. Landen worden weergeven door gekleurde bubbels. Voor wie dit ingewikkeld lijkt of meer uitleg wil, is een korte tutorial van het programma beschikbaar.

Zelf grafieken maken en gebruiken

Ook leuk: je mag de grafieken die je maakt gebruiken voor je eigen website of presentatie. Bij de FAQ op de site wordt het gebruik ervan omschreven als vrij voor informatieve en niet-commerciële doeleinden. Het grote voordeel van Gapminder is dat vrijwel meteen inzichtelijk is wat de variabelen betekenen, er is echter verder nog weinig aan gerekend. Toch maakt de levendige voorstelling van soms betrekkelijk abstracte zaken de site zowel voor de nerd als voor de geïnteresseerde leek leuk om mee te stoeien.

Anneke KornelisGeen reacties mogelijk.

artikelen van Anneke Kornelis:
Nu in de aanbieding: wandelpad
Quantumcomputer dichterbij door ‘gaten-spin’
Kankerpatiënt ontevreden over nazorginformatie
Levendige grafieken op gapminder.org