carrousel
iSPEX onderzoekt luchtkwaliteit met burgers
15 - 03 - 2013
Gert-Jan Verstegen
Freelance journalist | ANP | BesteProduct.nl | Student Nederlandse taal en letterkunde | Universiteit Leiden

Waarom mag er op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam geen 130 km/h gereden worden? Veel automobilisten vragen zich dat af. Omliggende gemeenten geven aan dat ze bang zijn voor te hoge concentraties fijnstof in de lucht. Of dat klopt, zal binnenkort duidelijk worden. Tienduizend Nederlanders gaan namelijk samen met iSPEX de fijnstofconcentraties in kaart brengen. Gewoon met hun mobiele telefoon. Helpt u mee?

De onderzoekers van iSPEX gaan het eerste grote burgerwetenschappelijke onderzoek uitvoeren. Op dit moment zoeken ze mensen die daarbij willen helpen. Als u beschikt over een iPhone 4, 4S of 5, dan kunt u de iSPEX bestellen. Dit kastje kan gewoon aan de iPhone geklikt worden, waarna een gratis applicatie de hoeveelheid fijnstof in de lucht meet. Op een onbewolkte dag (bij bewolking werkt de meter niet) in mei of juni moeten alle burgeronderzoekers deze metingen verrichten. Hierdoor ontstaat een mooi beeld van de fijnstofconcentraties, geprojecteerd op de Nederlandse kaart. Handig voor bijvoorbeeld astmapatiënten die willen verhuizen.

Het gevaar van fijnstof

Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer kleine deeltjes die in de lucht zweven. Dat zijn niet alleen ongevaarlijke stoffen als zand en zout, maar bijvoorbeeld ook roetdeeltjes uit auto’s. Dit is slecht voor zowel onze gezondheid als het milieu. Het doel van de onderzoekers is dat burgers en wetenschappers meer kennis krijgen van fijnstof.

iSPEX won vorig jaar de Academische Jaarprijs. Met de 100.000 euro prijzengeld konden de bedenkers dit burgerwetenschappelijke project daadwerkelijk beginnen. Het iSPEX-team bestaat uit onderzoekers van Universiteit Leiden, Onderzoekschool voor Astronomie, SRON (ruimteonderzoek), KNMI en Ministerie van Volksgezondheid.

De iSPEX kost 2,50 euro, maar is gratis voor abonnees van KIJK, KnowHow of ZoZitDat. Zij ontvangen halverwege maart een bestelcode. Ook donateurs van het Longfonds kunnen voor niks het meetapparaatje bestellen. Er geldt echter wel op = op.

15 - 03 - 2013 |
Gert-Jan Verstegen
Freelance journalist | ANP | BesteProduct.nl | Student Nederlandse taal en letterkunde | Universiteit Leiden