Houdbaar tot: zie smartphone

Flickr, Nick Saltmarch
13 - 03 - 2013 ► 09:25



Een product is houdbaar tot de datum die op de verpakking staat, toch? Nee, deze datum is een slechts een schatting en zorgt er mede voor dat in ontwikkelde landen jaarlijks per persoon zo’n honderd kilo aan voedsel wordt weggegooid. Een chip op de verpakking van voedsel moet ervoor gaan zorgen dat de houdbaarheid van een product op het moment zelf wordt aangegeven, waarschijnlijk via je smartphone.

Onderzoeker aan de Universiteit van Eindhoven, Eugenio Cantatore, is bezig met het ontwikkelen van de chip die de voedselverspilling moet tegengaan: “De chip met de functies die wij willen, bestaat al. Deze is alleen van silicium en kost zo’n tien cent en is dus te duur voor de consument. De nieuwe chip is van plastic en wordt waarschijnlijk een cent, het liefste nog goedkoper.”

De plastic chip zal worden geprint op de verpakking. Deze techniek is al zo’n tien jaar oud bij simpelere modellen, maar bij deze ingewikkelde chip is het een doorbraak. De chip kan door verschillende parameters zien of een product nog houdbaar of bedorven is. Zo kan deze de zuurgraad meten, de temperatuur, de samenstelling van de atmosfeer binnen de verpakking, en zien of het product ontdooid is geweest.

Net als OV-chipkaart
“We weten nog niet precies hoe we gaan laten zien of een product bedorven is of niet. Waarschijnlijk zal de chip net zo werken als een OV-chipkaart. Je scant de chip en in met je smartphone en in plaats van het tegoed bij een OV-chipkaart zal je telefoon laten zien of het product nog houdbaar is.”

Het is onduidelijk wanneer de chip gereed is om daadwerkelijk op de markt te verschijnen. Cantatore: “We zitten nu in de ontwikkelingsfase. We weten niet of het over een jaar af is of dat het langer duurt of dat het toch niet mogelijk is. Technisch is al bewezen dat de chip werkt. Nu zijn we bezig om de sensoren nog verder te verbeteren en de kosten omlaag te krijgen door grootschaligere ontwikkeling van de chip.”

Hans Goosen, onderzoeker aan de TU Delft, is zelf al 25 jaar bezig met chips, met name met sensoren op chips. “Het is niet zozeer de vraag of deze chip mogelijk is, dat is al bewezen. Bij grootschalige productie kunnen er kleine foutjes ontstaan, deze kunnen waarschijnlijk verholpen worden. Het is alleen de vraag hoe lang dit nog zal duren.”

Marian Neuteboom



Geen reacties mogelijk.

artikelen van Marian Neuteboom:
Bescherm je telefoon tegen pottenkijkers
Houdbaar tot: zie smartphone
‘Goed gedaan!’ werkt beter dan ‘Jij bent goed!’
Knutselen met fruitvliegen