‘Bloed korter houdbaar dan gedacht’

Rode bloedcellen, kingdesmond1337 @ flickr.com
11 - 03 - 2013 ► 09:19Bloed is korter houdbaar dan tot nu toe gedacht werd: geen zes weken maar drie. Dit zou blijken uit een onderzoek geleid door Steven Frank van Johns Hopkins ziekenhuis en universiteit in de Verenigde Staten. Het onderzoek is 1 maart gepubliceerd in Anesthesia & Analgesia. De Nederlandse bloedbank maakt zich echter geen zorgen.

Het onderzoek van Frank toont aan dat naarmate de rode bloedcellen ouder worden, hun celmembraan slechter vervormt. Dit houdt in dat de oudere rode bloedcellen minder goed zuurstof vervoeren. Na drie weken zouden de cellen al zo oud zijn, dat het bloed niet meer gebruikt dient te worden, omdat hierbij de gezondheid van patiënten in het geding is.

In de Nederlandse richtlijnen voor bloedtransfusies – samengesteld in 2011 door het CBO op initiatief van Sanquin Bloedvoorziening – staat echter dat rode bloedcellen maximaal 35 dagen bewaard kunnen worden: 2 weken langer dan volgens het Amerikaanse onderzoek.

Sanquin: ‘Geen gevaar’

De woordvoerder van Sanquin, Robert Heckert, maakt zich echter geen zorgen over de kwaliteit van het Nederlandse bloed. Het onderzoek van Frank is volgens hem niet alleen kleinschalig (het betrof een totaal aantal van zestien patiënten), er zijn ook verschillen tussen Amerika en Europa in de manier waarop bloed wordt bewaard en behandeld. De samenstelling van rode bloedcellen verandert wel degelijk tijdens de opslag, maar deze herstellen zich na een transfusie. Hij voegt toe dat resultaten van grootschalig Europees onderzoek geen klinisch verschil aantonen tussen bloed van één week, dan wel vijf weken oud.

 

Myrthe PrinsGeen reacties mogelijk.