Knutselen met fruitvliegen

Fruitvlieg (Drosophila Melanogaster). Foto: Botaurus, Wikimedia Commons
21 - 02 - 2013 ► 13:15



Onlangs is een “How to”-handboek voor onderzoek met fruitvliegen gepubliceerd. Het is de bedoeling dat studenten en docenten die bezig zijn met onderzoek naar bijvoorbeeld kanker of Alzheimer worden aangemoedigd de fruitvlieg te gebruiken als proefdier. De vliegjes zijn ideaal voor genetisch onderzoek.

Het gratis te downloaden handboek is samengesteld door Dr. Andreas Prokop van de Universiteit van Manchester en John Roote van de Universiteit van Cambridge. “Mensen zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheden die een klein fruitvliegje kan bieden op het gebied van wetenschap”, aldus Prokop.

In 1933 heeft onderzoek naar fruitvliegjes voor het eerst een Nobelprijs opgeleverd, in 1946, 1995 en 2011 volgden er nog drie Nobelprijzen door dit bijzondere beestje. De Drosophila
heeft in het verleden dus al een belangrijke rol gespeeld in de wetenschap.

“Fruitvliegjes zijn net speelgoed”

Maurijn van der Zee, bioloog aan de Universiteit van Leiden, doet al een tijdje onderzoek met deze beestjes. “De genen van de fruitvlieg komen sterk overeen met de genen van de mens. Ze hebben wel maar vier paar chromosomen, wat deze beestjes overzichtelijk maakt.” Mensen hebben 23 paar chromosomen. Van der Zeee: “De fruitvlieg is eigenlijk speelgoed, je kunt genen aan- of uitzetten en kijken wat er dan met de vlieg gebeurt.”

De bioloog vindt het handboek een goede ontwikkeling: “Het modificeren van een fruitvlieg is niet eenvoudig. Door een duidelijk handboek hebben onderzoekers een naslagwerk.”

Gevaarlijk?

“Het aanpassen van de fruitvlieg kan gevaarlijk zijn wanneer je een sterk soort ontwikkelt, de kans hierop is echter minimaal”, vertelt Van der Zee, “de vliegjes in ons lab zijn net ziekenhuispatiëntjes.” Toch wordt het laboratorium goed beveiligd, zodat de vliegen niet kunnen ontsnappen. “We werken in een ruimte met dubbele deuren, zonder ramen en er staan glaasjes appelsap als val.”

Marian Neuteboom



Geen reacties mogelijk.