Grote verschillen CO2-besparing biobrandstof

26 - 02 - 2013 ► 08:01Niet alle biobrandstof is een duurzame bron van energie. Onderzoeksbureau CE Delft maakte in opdracht van Natuur en Milieu een rapport waarin de biobrandstoffen van verschillende maatschappijen op een rijtje zijn gezet op basis van klimaatimpact. Hieruit blijkt dat er grote onderlinge verschillen zijn.

De biobrandstof van Esso scoort nagenoeg nul op CO2-besparing. Bedrijven Salland en Argos scoren het hoogst, met een CO2-besparing van ruim 70 procent. Deze verschillen hebben echter niet per se te maken met de kwaliteit van de brandstof: vaak bepaalt het productieproces de uiteindelijke score. Brandstof uit koolzaad heeft een grotere impact op het klimaat, aangezien het productieproces resulteert in het kappen van bossen. Derhalve is brandstof gemaakt uit afvalstoffen als dierlijke vetten een stuk rendabeler op het gebied van CO2-besparing.

Transparantie voor consument

De aanleiding van het onderzoek is een rapportageverplichting die producenten van biobrandstof beveelt om informatie over de inhoud van de brandstof openbaar te maken. Op het moment is het nog onmogelijk voor de consument om aan de pomp te kunnen zien welk soort brandstof wordt aangeboden. Het rapport van CE Delft verandert vooralsnog weinig aan deze situatie, omdat brandstof over en weer kan gaan tussen bedrijven: oliemaatschappij Salland levert bijvoorbeeld aan tankstations van verschillende bedrijven. Natuur en Milieu hoopt echter dat het rapport een stap is naar een toekomst waarin dergelijke gegevens transparanter worden voor de consument.

Myrthe PrinsGeen reacties mogelijk.

meer biobrandstof:
Braziliaanse auto’s zuipen alcohol
artikelen van Myrthe Prins:
‘Bloed korter houdbaar dan gedacht’
Dik, dikker, dikst: lunch- lezing obesitas en genen
ScienceOut: agenda voor wetenschapsuitjes
Grote verschillen CO2-besparing biobrandstof