Vakantiegevoel op een werkdag

15 - 06 - 2012 ► 14:04Ziek op vakantie, stress bij terugkomst en niet volledig uitgerust: het zijn veel voorkomende verschijnselen. Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom onderzocht hoe we optimaal van de vakantie kunnen genieten. “Maak een fotoalbum en gebruik een andere shampoo op vakantie.”

De Bloom bracht in drie studies de gezondheid en het welbevinden van meer dan 250 werkenden voor, tijdens en na hun vakantie in kaart. Ze ontdekte dat, hoewel de meeste mensen flink opknappen tijdens hun vakantie, het vakantie-effect vrij snel verdwijnt na terugkomst. Ook de eerste dagen van de vakantie worden door velen vaak ziek doorgebracht. Ze onderzocht waar dit aan ligt en hoe mensen wél optimaal van de vakantie kunnen genieten.

Vrijetijdsziekte


Als je de eerste dagen van de vakantie hoofdpijn hebt, misselijk bent en griepachtige verschijnselen vertoont, duidt dat vaak op ‘vrijetijdsziekte’. De Bloom: “Vermoedelijk zijn werknemers voorafgaand aan een vakantie bijzonder druk. Tijdens de vakantie moet het lichaam dan ineens tot rust komen waardoor het de energie niet kwijt kan. Door te sporten voor je op vakantie gaat kun je de overtollige energie kwijtraken.”

Verder ontdekte De Bloom dat het goed is om vooral routines te doorbreken en werk-en vakantiestress te voorkomen. Op vakantie een andere shampoo gebruiken, kan helpen. Geuren en gevoelens zijn immers met elkaar verbonden, dus gebruik je nadien de vakantieshampoo weer, denk je terug aan je vakantie en het bijbehorende vakantiegevoel.

Jessica de Bloom promoveert op 27 augustus aan de Radboud Universiteit Nijmegen op haar onderzoek naar de effecten van vakantie. Haar promotieonderzoek maakt deel uit van het langer lopende programma Werk, stress en gezondheid van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. In haar boek De kunst van het vakantievieren geeft ze tips voor de periode voor, tijdens en na je vakantie.

Susanne BartelsGeen reacties mogelijk.

artikelen van Susanne Bartels:
Verborgen schatten in Leidse UB
Vakantiegevoel op een werkdag
De wetenschap achter liefde
Dinosauruswinden verwarmden de aarde