‘Middel tegen HIV-besmetting binnenkort goedgekeurd in de VS’

04 - 06 - 2012 ► 04:46Het medicijn Truvada wordt in zowel Amerika als Europa al tijden gebruikt als aids-remmer maar kan ook gebruikt worden om HIV-besmettingen te voorkomen, zo beweren Amerikaanse onderzoekers. De Amerikaanse autoriteit FDA heeft het advies van een panel van Amerikaanse experts gehad om het middel grootschalig te verstrekken om zo de werking beter te bestuderen. Dr. Robert Grant uit het panel verklaarde aan de media ‘dat we ons in een tijdperk bevinden waar het einde van de aids-epidemie in zicht is.’

De fabrikant van het middel, Gilead Sciences, onderzocht de werking van onder andere onder homoseksuele en heteroseksuele stellen waarbij een van de twee besmet was met het virus. Volgens dit onderzoek zou het risico van besmetting bij deze risicogroepen 44 tot 7 procent minder zijn dan normaal.

Naar aanleiding van dit onderzoek adviseerde het panel de FDA om dit middel voor te schrijven aan risicogroepen, zoals mensen met een HIV-besmette partner. Het panel sprak echter ook zorgen uit, het wil geen vals gevoel van veiligheid creëren omdat het middel zeker nog geen honderd procent bescherming biedt. Een enkeling stemde zelfs tegen het verstrekken van het medicijn omdat er door de nog onduidelijke werking varianten van het HIV-virus zouden kunnen ontstaan die resistent zijn tegen medicijnen.

Scepsis


Ook in het buitenland is niet iedereen overtuid van de doorbraak. Sir Nick Partridge van het Britse Terrence Higgins instituut liet eerder aan de BBC weten dat Truvada geen wondermiddel is maar dat het wel, samen met condooms en regelmatige HIV-testen nuttig kan zijn in de bestrijding van aids en HIV. Hij kondigde aan dat er deze herfst een grootschalig onderzoek start in Groot-Brittanië over de werking van dit medicijn en de bereidheid van mensen om het dagelijks in te nemen.

In Nederland hoeven we voorlopig geen grootschalige onderzoeken te verwachten. De werking van PrEP, het werkzame deel in Truvada, is al in vele onderzoeken aangetoond, laat aids-expert prof. Joep Lange weten. Het enige vernieuwende is dan ook dat deze werking voor het eerst in de Verenigde Staten is goedgekeurd.

Hoewel we dus op korte termijn nog geen revolutie hoeven te verwachten op het gebied van de bestrijding van HIV kan het middel Truvada waarschijnlijk wel besmettingen voorkomen. De FDA beslist op 15 Juni, naar verwachting zal het voorstel van het panel worden goedgekeurd.

Remco ArendseGeen reacties mogelijk.

artikelen van Remco Arendse:
Kunsthars maakt boot Olympische roeiers sneller
‘Middel tegen HIV-besmetting binnenkort goedgekeurd in de VS’
Tuinen van de Farao’s