Kunsthars maakt boot Olympische roeiers sneller

04 - 06 - 2012 ► 04:53Techniek kan bij veel sporten het verschil maken en daarom werkt het olympisch comité NOC-NSF al een aantal jaren samen met chemieconcern DSM. Eerder ontwikkelden ze al een revolutionaire bobslee voor het Nederlandse team. Een paar weken geleden presenteerde het bedrijf samen met de roeibond twee revolutionaire nieuwe achten die voor olympisch goud moeten zorgen komende zomer.

De fabrikant produceerde de boten in samenwerking met de gerenommeerde Duitse botenbouwer Empacher. Door vernieuwende kunsthars, de zogenaamde Turanahars, bij DSM zelf ontwikkeld, en koolstofvezels is de boot 25 procent stijver dan een ‘gewone’ roeiboot, claimt de fabrikant. Hierdoor reageert hij directer en ‘snijdt’ hij beter door het water heen.

Londen


‘Roeien is bij uitstek een sport waarbij het materiaal medebepalend is voor topprestaties’, aldus Rob van Leen van DSM tijdens de persconferentie over de nieuwe boten. ‘Met het materiaal dat DSM speciaal voor hen heeft ontwikkeld, kunnen de olympische roeiers hun spierkracht maximaal omzetten in snelheid. Wij gaan ervan uit dat de mannen en de vrouwen hier met hun nieuwe boten hun voordeel mee doen in Londen.’ Hoeveel voordeel het nu eigenlijk oplevert durft niemand te zeggen, uiteindelijk zijn het in Londen de roeiers zelf die het moeten doen.

De vuurdoop van de boot leverde in ieder geval nog niet het gewenste voordeel op. Waar de mannen van de Holland acht bij de wereldbeker in Belgrado nog brons wonnen in de oude Empacher, konden ze een paar weken later met de nieuwe oranjeboot op de Rotsee in Luzern dit succes niet herhalen.

Remco ArendseGeen reacties mogelijk.

artikelen van Remco Arendse:
Kunsthars maakt boot Olympische roeiers sneller
‘Middel tegen HIV-besmetting binnenkort goedgekeurd in de VS’
Tuinen van de Farao’s