Tuinen van de Farao’s

23 - 05 - 2012 ► 08:24Na de succestentoonstelling over de Etrusken opende het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden kort geleden twee nieuwe tentoonstellingen met de hoop de grote bezoekersaantallen vast te houden. De meest bezoekenswaardige van de twee draagt de naam ‘Tuinen van de Farao’s’ en gaat over de bloemen, planten en kruiden van het Oude Egypte en de rol die ze vervulden in de religie en het dagelijks leven.

Meteen bij binnenkomst valt het oog al op een enorme maquette van een Egyptische paleistuin waaraan de tentoonstelling zijn naam te danken heeft. Het is een reconstructie van de tuin Maroe-Aton, die aangelegd werd in opdracht van farao Achnaton. Centraal in de tuin vinden we een enorme vijver, omringd door bomen en planten. De makers van de tentoonstelling hebben zich hierdoor laten inspireren en de tentoonstellingsruimte een soortgelijke indeling gegeven.

Naast maquettes en bloemen zijn er ook bijzondere antiquiteiten te bewonderen. Onder de topstukken die de rol van planten en bloemen in Egypte verduidelijken, bevinden zich een sierlepel met een lotusbloem en een meisje, en een op steen afgebeelde koe die zich een weg baant door een bos vol papyrusplanten.

Hortus


Het museum werkt samen met de nabijgelegen Hortus Botanicus. Bij de ingang van de Hortus kun je een gratis kaart krijgen met daarop een wandelroute. In de kassen en perken van de botanische tuin kan je onder andere de papyrusplant, de korenbloem en de lotusplant bewonderen om een beter beeld te krijgen van de flora van het oude Egypte.

De tentoonstelling is te zien tot 2 september.

Remco ArendseGeen reacties mogelijk.