Spelen met de duurzame toekomst

22 - 05 - 2012 ► 14:43Duurzaamheidstentoonstelling ‘Reset the Future’ in het Utrechtse Universiteits-museum is beloond met een prestigieuze internationale museumprijs: een MUSE award. In de interactieve tentoonstelling kunnen kinderen tussen 8 en 14 jaar hun eigen duurzame toekomst ontwerpen.

“Het behalen van deze award betekent een erkenning voor de spelende wijze waarop we een abstract thema als duurzaamheid hebben vertaald naar onze doelgroep, gezinnen met kinderen,” vertelt projectleider Gertie Cuijpers. In de tentoonstelling worden talloze vragen in spelvorm aan de kinderen voorgelegd. Waar wil je wonen? Hoe ziet je ideale vakantie er uit? En… hoe zou je dingen aanpakken als je de baas van een snoepfabriek was?

De kinderen bepalen zo zelf hoe duurzaam hun levensstijl en dus toekomst is. “Ze kunnen direct zien of de keuze die ze maken – of ze bijvoorbeeld graag veel dingen kopen en wat ze graag op een pizza eten – duurzaam is of niet”, vertelt Cuijpers. “Veel kinderen willen graag toch zo groen mogelijk zijn of ze maken heel bewust ‘de minder groene’ keuzes om lekker tegendraads te zijn.”

Kwadrantenmodel


‘Reset the Future’ is gebaseerd op actuele wetenschappelijke kennis. Het Universiteitsmuseum Utrecht en wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben de tentoonstelling en game samen ontwikkeld.

De tentoonstelling is gebaseerd op het zogenaamde ‘kwadrantenmodel’ van Klaas van Egmond zoals beschreven in zijn boek Een Vorm van Beschaving. Een duurzame wereld is volgens hem alleen te bereiken door een zeker evenwicht in de menselijke en maatschappelijke waardeoriëntaties, zij het religieus of sociaal, materialistisch of individualistisch.

‘Reset the future’ is nog te zien tot 5 augustus 2012 in het Universiteitsmuseum Utrecht

Eline BoshuizenGeen reacties mogelijk.

artikelen van Eline Boshuizen:
Spelen met de duurzame toekomst
‘Liever dat een robot mijn billen wast, dan een verpleegster’
Van vastenheilige tot anorexiapatiënt